REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kulturna cenzura v evropskem slogu: Spotify odstranil profile ruskih glasbenikov

Kulturna cenzura v evropskem slogu: Spotify odstranil profile ruskih glasbenikovGlasbena platforma je odstranila profile Shamana, pevke Poline Gagarine, skupine Ljuba in nekaterih drugih glasbenikov. Zdaj nam na volitvah neizvoljena Ursula von der Leyen odrejala tudi katere umetnike smemo poslušati. Ruskih očitno več ne. Vir: Posnetek zaslona, X

Potem ko se je Evropska unija s 14. paketom sankcij odločila, da ponovno sankcionira tudi nekatere znane ruske umetnike, med njimi tudi glasbenike, je glasbena platforma Spotify odstranila uradne profile nekaterih od njih.

Na Spotifyjevem črnem seznamu so tako končali pevec Shaman, pevka Polina Gagarina, ob njej pa Oleg Gazmanov in Grigorij Lepsa ter skupini Chicherina in Ljube.

Po navedbah švedskega podjetja za pretakanje glasbe so kršili njegovo politiko vsebine.

Medtem je ukrajinska Vrhovna Rada (parlament) vložila v proceduro zakon, po katerem bodo Ukrajinci zaradi poslušanja ruske glasbe kaznovani z višjo globo kot doslej, torej do 25.000 grivn (UAH).

Zdaj predlaga zvišanje denarne kazni s 70 grivn (1,79 EUR) na 5.100–25.500 grivn (130–650 EUR).

Navkljub temu, pa so ruski glasbeniki še vedno zelo priljubljeni med mladimi Ukrajinci:

Nekateri so aprila pristali celo na prvem mestu ukrajinske Spotify liste (tvit zgoraj).

Po pritisku Kijeva jih je zdaj Spotify cenzuriral, toda ni dvoma, da bodo tisti, ki jih imajo radi, spet našli poti, da bi jih še naprej poslušali.

Shamanu in Polini Gagarini je EU v ponedeljek uvedla sankcije v okviru zadnjega paketa sankcij.

Gagarina je bila dodana na seznam sankcij zaradi sodelovanja na koncertih, posvečenih vstopu novih regij v sestavo Ruske federacije. Bruselj meni, da je bila Gagarina za svoje nastope nagrajena s precejšnjo vsoto denarja.

Skupini Chicherina in Ljube ter glasbenika Olega Gazmanova in Grigorija Lepso je Evropska unija že leta 2022 uvedla sankcije. Spomnimo, da je Spotify aprila 2022 prekinil svoje delo v Rusiji.

Nova-stara predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa pravi, da je internet povzročil »resne izzive«, vključno z »dezinformacijami«, zaradi česar mora EU izvajati zakone, ki dušijo svobodo govora.

Cenzuro predsednica Evropske komisije imenuje za »dosežek, na katerega bi morali biti ponosni«.

»Ta (frau) tiran bi morala preostanek svojih dni preživeti za zapahi,« ocenjuje dosežke predsednice EK eden od komentatorjev na omrežju X.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek