REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko lahko cel vlak premakneš z roko: Ameriški študentje navdušeni nad hitrimi vlaki na Kitajskem

Ko lahko cel vlak premakneš z roko: Ameriški študentje navdušeni nad hitrimi vlaki na KitajskemTor Parsons: Državni hitri vlaki ali »Gaotie« so navdušili gostujoče študente iz ZDA, ki jih je naravnost osupnilo to »super priročno in zelo hitro« prevozno sredstvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Tor Parsons je eden od 23 ameriških študentov, ki so se nedavno udeležili petdnevne izobraževalne turneje po Kitajskem, ki jo je organizirala univerza Southwest Jiaotong v kitajski provinci Sečuan.

Po poročanju agencije Xinhua je bil ameriški študent med drugim posnet, kako lahkotno, samo z lastnimi rokami - potiska vlak.

Državni hitri vlaki ali »Gaotie« so navdušili gostujoče študente iz ZDA, ki jih je naravnost osupnilo to »super priročno in zelo hitro« prevozno sredstvo.

Izkazalo se je, da je potiskal vlak maglev, ki ga je razvila Kitajska.

Državni hitri vlaki ali »Gaotie« so navdušili gostujoče študente iz ZDA, ki jih je naravnost osupnilo to »super priročno in zelo hitro« prevozno sredstvo.

V Združenih državah Amerike takšnih vlakov praktično še vedno ni, bi pa lahko zelo pohitrili potovanja po državi in razbremenili ameriške ceste, po katerih se sedaj v ZDA transportira večina blaga.

Študentje so tudi izvedeli, da na Kitajskem mnogi te vlake uporabljajo veliko raje kot letala, ker so bolj dostopni, pripeljejo ljudi v središče mest in ker lahko med zelo hitro vožnjo opazujete tudi pokrajine, skozi katere vlaki brzijo.

Takšni vlaki bi lahko postali resničnost tudi v Evropi – a kaj, ko države Evropske unije, tudi Slovenija, več denarja zapravijo za ameriške posredniške vojne po svetu, kot pa za izgradnjo takšne napredne infrastrukture.

Kitajski hitri vlaki nekoč in danes
Kitajski hitri vlaki nekoč in danes. Vir: Posnetek zaslona, X

Kako hitro je to infrastrukturo razvila Kitajska pa kaže zgornji zemljevid hitrih vlakov na Kitajskem v razponu dvanajstih let.

Kakšno pa je stanje ameriških vlakov in po kakšnih progah zasebna podjetja v ZDA prevažajo blago, pa kaže spodnji posnetek.

In ni nenavadno, da zaradi takšnega stanja ameriških, večinoma privatiziranih železnic prihaja do pogostih iztirjenj in posledične škode za okolje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek