REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katastrofalna izguba trga: Zahodne avtomobilske znamke odšle, veliki trg pa osvojili – njihovi največji konkurenti!

Katastrofalna izguba trga: Zahodne avtomobilske znamke odšle, veliki trg pa osvojili – njihovi največji konkurenti!Chery Omoda. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Podatki kažejo, da se je letos po odselitvi zahodnih znamk s trga Rusije v državi letos odprlo za skoraj 300 novih prodajnih salonov in jih je trenutno 936.

Podatki kažejo, da se je letos po odselitvi zahodnih znamk s trga Rusije v državi letos odprlo skoraj 300 novih prodajnih salonov. Nekateri so nove okoliščine izjemno dobro izkoristili.

Mediji na Zahodu že od začetka »posebne vojaške operacije« Rusije v Ukrajini poročajo o številnih zahodnih avtomobilskih znamkah, ki so zaprle vrata svojih avtomobilskih salonov ali tovarn v Rusiji.

Toda trg je očitno našel odgovor na to vprašanje in nekateri proizvajalci so nove okoliščine izjemno dobro izkoristili.

To pa velja predvsem za kitajske proizvajalce, ki se tudi drugače na številnih področjih in tako tudi v avtomobilski industriji prebijajo med najboljše na svetu.

Kitajski prodajani saloni avtomobilov se medtem v Rusiji odpirajo z rekordno hitrostjo, je ta teden poročala RIA Novosti, ki se sklicuje na analizo Otkrytiye Auto.

Od začetka leta se je število prodajnih salonov kitajskih znamk avtomobilov povečalo za skoraj 300, piše v poročilu.

Geely
Geely. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Ruski avtomobilski trgovci na drobno še nikoli niso videli tako hitre rasti števila trgovcev z avtomobili iz širše Kitajske, kar se je zgodilo to jesen,« so povedali strokovnjaki Otkrytiye Auto in opozorili, da je bilo samo od julija do novembra odprtih 185 novih prodajnih salonov.

In za kakšne avtomobile gre? Za tiste, ki še vedno podcenjujejo kitajske znamke, bi bilo dobro, da si ogledajo nekaj video predstavitev teh avtomobilov.

Vodilna znamka med novimi prodajnimi saloni je bila Exeed z 48 saloni. Odprtih je bilo tudi skupno 47 novih franšiz nove znamke Omoda, medtem ko je Chery zdaj vodilna kitajska znamka s 167 prodajnimi saloni v Rusiji.

Geely je prav tako povečal število prodajnih salonov za tretjino v samo 10 mesecih, s 44 novimi odprtji, s čimer je skupno število prodajnih salonov podjetja v Rusiji doseglo 133.

Povečalo se je tudi število prodajnih mest proizvajalcev FAW in Changan.

»Med drugimi kitajskimi blagovnimi znamkami, ki se niso uvrstile med prvih 10, moramo omeniti novi blagovni znamki Voyah in Skywell, ki sta to jesen že odprli tri nove trgovine, ter GAC z enim novim prodajnim mestom,« piše v poročilu.

Dolgoročno pa so to slabe novice predvsem za zahodne avtomobilske proizvajalce, saj so izgubili, povsem mogoče tudi dolgoročno, velik ruski trg.

S prenosom tehnologij s Kitajske v Rusijo bodo vsaj srednjeročno tudi ruski proizvajalci avtomobilov lahko izboljšali svojo ponudbo, na tem trgu pa bodo rasli tudi proizvajalci iz drugih držav.

In za kakšne avtomobile gre?

Za tiste, ki še vedno podcenjujejo kitajske znamke, bi bilo dobro, da si ogledajo nekaj video predstavitev teh avtomobilov.

Poglejmo samo enega med njimi, ki prihaja iz Omode. Kot kaže prispevek (spodaj), bi si takšnih avtomobilov, s takšno opremo in po izjemno ugodni ceni - zagotovo zaželel tudi marsikdo v Sloveniji...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek