REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kalašnikov« predstavlja novo čelado: »Bars-L« boljša in naprednejša od tekmecev

»Kalašnikov« predstavlja novo čelado: »Bars-L« boljša in naprednejša od tekmecevGlede na razpoložljive podatke ima »Bars-L« raven balistične zaščite Br2+, kar pomeni, da je zanesljivo odporen na dejstvo naboja v kalibru 9x21 mm. Vir: Posnetek zaslona, X

»Moskovski inštitut za raziskave jekla«, sicer del koncerna Kalašnikov bo med razstavo »Ekspotehnostraž- Dan naprednih tehnologij«, ki te dni poteka v Sankt Peterburgu, predstavil novo čelado iz titana Bars-L.

Kot je navedeno v gradivu družbe, je nova čelada po delih, ki ščitijo glavo podobna prejšnjemu projektu omenjenega inštituta - čeladi Elbrus -T. Vendar pa ima »Bars-L« drugačno obliko in višjo stopnjo odpornosti na učinke šrapnelov in minometnih drobcev v primerjavi s svojim predhodnikom.

Glede na razpoložljive podatke ima čelada »Bars-L« raven balistične zaščite Br2+, kar pomeni, da je zagotovo odporna na delovanje nabojev v kalibru 9x21 mm. Kar zadeva zaščito pred drobnimi delci, lahko nova čelada zaščiti vojake pred standardnimi fragmenti, ki se premikajo s hitrostmi med 700 in 720 m/s, kar je bolje v primerjavi z enakovrednimi čeladami izdelanimi iz polietilena ultra velike molekulske mase ali aramida.

Zaščitne izboljšave so privedle tudi do rahlega povečanja teže čelade v primerjavi s prejšnjimi modeli, za približno 100 do 120 gramov. Vendar pa oblikovalci navajajo, da so prednosti, ki jih ponuja »Bars-L«, onkraj pomislekov glede nekoliko povečanje teže.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek