REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakšen bo ruski lovec generacije 6++?

Kakšen bo ruski lovec generacije 6++?Foto: Slobodan Đukić

Ruske lovce generacije 6+ in 6++ bo upravljala umetna inteligenca, delovali bodo kot brezpilotna letala, opremljena za radio-elektronsko vojskovanje, povzema agencija TASS besede predsednika komisije Državne dume za pravno regulacijo razvoja vojaške industrije Vladimirja Gutenjova.

Gutenjov je opozoril, da se umetna inteligenca v letalih ne bo pojavljala le preko posameznih elementov, ampak v obliki kompleksnega bojnega sistema, s katerim bi lahko letalo generacije 6+ ali 6++ delovalo povsem avtonomno in brez pilota. Prepričan je, da bo zaradi odsotnosti človeka v kabini več prostora za izpopolnjevanje letala, saj letalu ne bo potrebno vsebovati sistemov, ki ohranjajo vitalne funkcije človeka. To naj bi zlasti izboljšalo učinkovitost v radio-elektronskem vojskovanju.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND