REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je novo dno«: posnetek kraljice, ki je v Britaniji dvignil nevihto. Številne je razkačilo, ko so dojeli, za kaj gre

»To je novo dno«: posnetek kraljice, ki je v Britaniji dvignil nevihto. Številne je razkačilo, ko so dojeli, za kaj greKraljica Elizabeta. Vir: Screenshot YouTube
»Deepfake« tehnologija uporabnikom računalnikov omogoča potvarjanja videoposnetkov resničnih oseb ali ustvarjanje lažnih, a zelo prepričljivih posnetkov in je lahko zastrašujoče pristna.

Medtem ko je kraljica Elizabeta II., tako kot to zmeraj počne ob božiču, nagovarjala Britance prek BBC-ja, je njena digitalna dvojnica sodržavljanom zaupala svoja razmišljanja prek televizijske postaje Channel 4.

Uredništvo te televizijske postaje se je namreč odločilo, da predvaja vzporedni »deepfake« - torej »globôki ponaredek« oziroma »globôko laž(no novico)« kot nagovor kraljice, da bi javnost opozorilo na lažne novice v digitalnem času.

Tehnologija »deepfake« se uporablja za ustvarjanje prepričljivih, a popolnoma izmišljenih video posnetkov, pogosto pa se uporablja tudi za širjenje neresničnih informacij. »Deepfake« tehnologija uporabnikom računalnikov omogoča potvarjanja videoposnetkov resničnih oseb ali ustvarjanje lažnih, a zelo prepričljivih posnetkov in je lahko zastrašujoče pristna.

V petminutnem sporočilu se je lažna kraljica celo preizkusila v plesnem izzivu TikTok-a in »spregovorila« o številnih kontroverznih temah, o katerih pristna kraljica zagotovo ne bi čebljala v javnosti.

Med njimi so odločitev princa Harryja in Meghan Markle, da zapustita Združeno kraljestvo, umik Elizabetinega mlajšega sina, princa Andrewa s funkcije po intervjuju, v katerem je govoril o svojem prijateljstvu z razvpitim ameriškim milijarderjem in pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, obtoženim spolnih zlorab mladoletnic.

Hary in Meghan
Kraljica Elizabeta, Meghan in Harry ter princ William. Vir: Twitter

Buckinghamska palača nepričakovane odločitve uredništva omenjene televizijske postaje ni komentirala, a so bili zato odzivi Britancev več kot burni.

Drugi je poudaril, da sploh ni privrženec kraljeve družine, da pa jih je Channel 4 izpostavil na »izredno neokusen in diaboličen način«.

Številni uporabniki Twitterja so ocenili, da je televizijska hiša s to pritlehno potezo »dotaknila novo dno«, nekateri pa so opozorili, da je kraljica še vedno »živa in resnična oseba« in ne »nek lik za norčevanje«.

»Channel 4 je popolnoma zgrešil razpoloženje do kronanih glav, ki vlada med Britanci, in je 'v imenu komedije' zadel dno,« je zapisal eden od gledalcev sporne oddaje.

Drugi je poudaril, da sploh ni privrženec kraljeve družine, da pa jih je Channel 4 izpostavil na »izredno neokusen in diaboličen način«.

Med snemanjem kraljica, ki jo je upodobila igralka Debra Stevenson, na mizi celo začne plesati na koreografijo platforme TikTok, v upanju, da jo bo to pripeljalo do priljubljenega plesnega tekmovanja »Strictly Dancing«.

»Odkrito in odprtega srca« spregovori tudi o tem, kaj sta s princem Philipom počela med karanteno, s tem pa mimogrede »razkrije« svojo nenavadno naklonjenost oddaji »Netflix in Phil«.

Nato »kraljica« nenadno nagovori sina Andrewa, ki je bil vpleten v pedofilski škandal, pa tudi vnuka Harryja in njegovo ženo Meghan, ki sta se preselila v Kanado in nato v Los Angeles.

Epstein in njegovi podporniki
Skesani princ Andrew ni obžaloval svoja sporna dejanja, ampak ga je skrbel le slab vpliv le-teh na monarhijo ... Sodeloval je na pedofilskih zabavah Jeffreyja Epsteina skupaj z Donaldom Trumpom. Vir: Twitter
V sklepnem delu nagovora pa lažna kraljica gledalce opozori na dezinformacije in »lažne video posnetke« ter jim sporoči, naj se vprašajo, »ali je to, kar vidimo in slišimo, vedno takšno, kot se zdi«.

»Bila sem tako žalostna zaradi selitve Harryja in Meghan. Malo je slabših stvari, ki vam jih lahko nekdo reče, kot da ima raje družbo Kanadčanov. Ampak še vedno imam v bližini vsaj svojega ljubljenega Andrewa. Malo verjetno je, da bo kmalu odšel v Severno Ameriko,« razlaga družinske zagate lažna kraljica. Seveda gre za posmehovanje Andrewu, ker je znano, da ne sme na pot čez lužo zaradi preiskave v Združenih državah Amerike o njegovi vpetosti v Epsteinove pedofilske zabave ...

V sklepnem delu nagovora pa lažna kraljica gledalce opozori na dezinformacije in »lažne video posnetke« ter jim sporoči, naj se vprašajo, »ali je to, kar vidimo in slišimo, vedno takšno, kot se zdi«.

Deepfake je postal priljubljen leta 2018. Takrat so programerji s pomočjo najnaprednejše umetne inteligence ustvarili programsko opremo, ki lahko z zamenjavo obraza eno osebo predstavi kot neko povsem drugo.

Medtem je ta tehnologija napredovala in postala bolj dostopna.

Zdaj že obstajajo številne aplikacije, pri katerih je potrebna le ena fotografija, da bi se na telo hollywoodske zvezde »presadila« glava nekoga drugega.

V začetku tega leta je Microsoft predstavil tehnologijo, ki lahko zazna, če gre za deepfake posnetek.

Microsoft je ob tej priložnosti izrazil upanje, da bo to pomagalo v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam, medtem ko strokovnjaki opozarjajo na možnost, da bo tehnologija odkrivanja zastarela z napredovanjem deepfakea ...

Delite članek