REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Indijska vesoljska sonda uspešno pristala na Luni (VIDEO)

Indijska vesoljska sonda uspešno pristala na Luni (VIDEO)S pristankom sonde Vikram na Luninem južnem polu je Indija postala četrta država, ki ji je uspel nadzorovan pristanek na Zemljinem naravnem satelitu in prva, ki ji je to uspelo na njegovem malo raziskanem južnem polu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Indija je postala četrta država v zgodovini, ki ji je uspel nadzorovan pristanek na Luni, poleg Rusije, ZDA in Kitajske, a tudi prva, ki ji je to uspelo na južnem polu tega nebesnega telesa.

Indijsko vesoljsko plovilo Čandrajan-3 (Chandrayaana 3) je sondo Vikram uspešno spustilo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Lune, je sporočila organizacija za vesoljske raziskave Indije (ISRO).

Pristanek je potrdil tudi indijski premier Narendra Modi, ki se trenutno v Južni Afriki udeležuje vrha skupine BRICS.

Indija je tako postala četrta država v zgodovini, ki ji je uspel nadzorovan pristanek na Luni, poleg Rusije, ZDA in Kitajske, a tudi prva, ki ji je to uspelo na južnem polu tega nebesnega telesa.

Prejšnji poskus indijskega vesoljskega programa, da pošlje plovilo na Luno, se je zgodil leta 2019 in se je končal neuspešno.

Indijska sonda bo zdaj izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja Lune in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Potencial za obstoj vode na Luni je postal pomemben vidik vesoljske tekme med Indijo, Rusijo, Kitajsko, na eni strani, in Evropo ter Združenimi državami, na drugi – predvsem zaradi potencialnega izkoriščanja različnih surovin na Luninem površju.

Uspeh na tem področju bi po pričakovanjih analitikov lahko služil kot osnova za vzpostavitev postojanke na Luni, ki bi lahko v prihodnosti postala izhodišče za odprave na Mars in globlje raziskovanje vesolja.

Pristanek indijskega vesoljskega plovila se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je rusko vesoljsko plovilo Luna 25 strmoglavilo na površje Meseca, potem ko mu ni uspelo pravočasno ugasniti motorjev in je skrenilo iz začrtane orbite.

Dan pred pristankom je predsednik ISRO in minister za vesolje Sreedhara Panicker Somanath seznanil ministra za znanost in tehnologijo Jitendra Singha s statusom Chandrayaana 3 in dejal, da vsi sistemi delujejo brezhibno ter da v sredo ni pričakovati nobenih nepredvidenih okoliščin.

Ko se je začelo odštevanje za misijo, so se Indijci po vsej državi zbrali v templjih, mošejah in cerkvah, da bi molili za njen uspeh, enako pa je bilo mogoče videti v velikih skupnostih izseljencev iz Indije v Združenem kraljestvu in ZDA.

Člani indijsko-ameriške diaspore so med molitvijo v templju Om Sri Sai Balaji in v kulturnem centru v Monroeju v New Jerseyju dejali, da je to trenutek ponosa za celotno indijsko skupnost.

V vseh zveznih državah Indije, vključno z Uttar Pradeshom, Gujaratom in Zahodnim Bengalom, so morale šole in družabni centri organizirati posebne projekcije pristanka Chandrayaana 3 - v živo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek