REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

FBI: Na tisoče Severnokorejcev je delalo na daljavo za ameriška podjetja, denar uporabljen za raketni program

FBI: Na tisoče Severnokorejcev je delalo na daljavo za ameriška podjetja, denar uporabljen za raketni programJe nova raketa Kim Jong-una izdelana z denarjem, ki so ga prispevala ameriška IT podjetja? Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ameriška tehnološka podjetja so dolga leta zaposlovala na tisoče Severnokorejcev, ki so delali na daljavo, da bi zbrali denar za orožarski program voditelja Kim Jong-una, je sporočil FBI.

Posebni agent FBI Jay Greenberg je na tiskovni konferenci v St. Louisu v Missouriju pojasnil, da Pjongjang tem delavcem priskrbi lažne dokumente, ki jim omogočajo potovanje v države, vključno s Kitajsko in Rusijo.

Ko so tam, se prijavijo za delo na daljavo pri ameriških podjetjih in uporabljajo programsko opremo VPN, da prepričajo svoje delodajalce, da imajo sedež v ZDA ali tretjih državah.

Denar, ki so ga zaslužili ti delavci, je bil uporabljen za financiranje programa balističnih raket Pjongjanga, je sporočila agencija FBI.

Pogosto najamejo tudi posrednike v drugih državah, da podpišejo pogodbe z delodajalci.

»Ta shema je tako razširjena, da morajo biti podjetja pozorna, da preverijo, koga najemajo,« je dejal Greenberg.

»FBI vsaj priporoča, da delodajalci sprejmejo dodatne proaktivne korake z oddaljenimi IT-delavci, da slabim akterjem otežijo skrivanje svoje identitete,« je poudaril agent FBI.

Greenberg ni razkril imen zahodnih tehnoloških podjetij, ki so najela te delavce na daljavo, vendar je dejal, da ima vsako podjetje, ki zaposluje samostojno IT osebje, »več kot verjetno« na plačilnem seznamu nekoga, vpletenega v prevaro.

Shema deluje vsaj od leta 2019, so opozorili ameriško zunanje ministrstvo in ministrstvo za pravosodje, pravi FBI v poročilu.

Ministrstvo za pravosodje je v ločeni izjavi v sredo objavilo zaseg 1,5 milijona dolarjev in 17 domenskih imen kot del preiskave zadevne sheme.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek