REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanci za urjenje Ukrajincev kupili puške Zastava, ker ukrajinski vojaki niso uspeli obvladati ameriških in britanskih

Britanci za urjenje Ukrajincev kupili puške Zastava, ker ukrajinski vojaki niso uspeli obvladati ameriških in britanskihUgotovljeno je, da so bili umrli ukrajinski vojaki v regiji Uglegorska diplomanti britanskega »treninga«. Vir: Zajem zaslona, Telegram

V Združeno kraljestvo je nedavno prispela prva skupina ukrajinskih vojakov, ki sodelujejo v velikem novem vojaškem programu pod vodstvom te države. 

V tem programu se uri okoli 10.000 Ukrajincev.

Toda nato je bilo na spletu objavljeno ameriško poročilo o rezultatih inšpekcije ukrajinskih enot, ki se urijo v Angliji.

Poročilo pravi, da ognjeno in taktično usposabljanje Ukrajincev poteka zelo slabo.

Poročilo razkriva, da naj bi po dogovoru z Ukrajino ta država poslala v Veliko Britanijo 10.000 vojakov, ki imajo vsaj osnovno vojaško znanje in izkušnje.

A to se v resnici ni zgodilo…

»Preverjanje 1214 pripadnikov je pokazalo, da jih 100 odstotkov nima nobenega vojaškega predznanja. Razlog za to je, ker so se ti posamezniki priključili oboroženim silam Ukrajine zaradi prisilne mobilizacije. To zelo škodi procesu šolanja, ker hiter temeljni program šolanja zahteva vojake z izkušnjami. Drugi sklep se nanaša na učinkovitost ukrajinskega osebja med vajami.

Preverjanje 1214 pripadnikov je pokazalo, da jih 100 odstotkov nima nobenega vojaškega predznanja. Razlog za to je, ker so se ti posamezniki priključili oboroženim silam Ukrajine zaradi prisilne mobilizacije.

Na podlagi podatkov, pridobljenih od instruktorjev in svetovalcev ukrajinski vojaki ne dosegajo najnižje standarde pri izvajanju bojev na kratke razdalje. Tudi vežbanje z orožjem ni boljše. Doseganje celovitih NATO in ameriških ciljev vežbanja je nedosegljivo za 95 odstotkov vojakov. Ukrajinski vojaki niso bili uspešni pri ravnanju z ameriškimi in britanskimi avtomatskimi puškami in lahkimi strojnicami.

Zato so lokalni poveljniki zahtevali orožje, podobno sovjetskemu. Če smo konkretni, so poveljniki zahtevali nakup Zastava (nekdaj jugoslovanskih, srbskih) replik puške AK-47. To je privedlo do velikega in nepredvidenega povečanja obrambnih stroškov Velike Britanije«, piše v poročilu.

Pohvale so ukrajinski vojaki dobili le pri ravnanju z ranjenci, kar znajo početi zelo dobro.

Nato sledi mračen sklep, da po mnenju inšpektorskega tima izvežbani ukrajinski vojaki ne dosegajo ravni osnovnih bojnih veščin, zaradi česa bi to dejstvo »privedlo do velikih izgub v primeru, če bi trenirani vojaki naleteli na pravega nasprotnika.«

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Poročilo je bilo nato poslano navzgor po »verigi poveljevanja.«  

Velika Britanija je sicer res kupila jurišne puške Zastava M70 za urjenje ukrajinskih vojakov, poročajo britanski mediji.

Vlada Velike Britanije je nato hitro nabavila različico jurišnih pušk AK-47 za program usposabljanja, kar pomeni, da se lahko ukrajinski vojaki urijo na orožju, ki ga bodo uporabljali na prvi frontni črti.

»Preizkusili« naj bi najmanj 2400 takšnih pušk, da bi se prepričali, ali so pripravljene za Ukrajince.

Sedaj je tudi jasno – zakaj.

Zato, ker prisilno mobilizirani ukrajinski vojaki niso uspeli obvladati britanskega in ameriškega orožja.

Ob tem pa se niso uspeli naučiti niti osnov, ki bi jim na bojišču omogočile preživetje.

Veliko število padlih ukrajinskih vojakov na fronti v Ukrajini pa tudi zelo konkretno potrjuje ocene iz zadevnega poročila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek