REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bild: Putinova pošastna bomba zdaj lahko leti

Bild: Putinova pošastna bomba zdaj lahko letiNemški časnik poroča, da je bilo nedavno eksplozijo v bližini Donecka mogoče videti z velike razdalje, na ruskih kanalih Telegram pa se je kmalu pojavil videoposnetek, ki prikazuje učinek bombe iz dveh različnih zornih kotov. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Rusija je začela serijsko proizvajati najtežje »jadralne« letalske bombe doslej in vse bolj uporablja FAB-1500-M54, poroča Bild.

Po poročanju nemškega časnika je bil eden zadnjih primerov uporabe te bombe zabeležen 6. marca v Krasnogorovki blizu Donecka, ko je ruska vodena različica FAB-1500 zadela večnadstropno stavbo, ki jo je ukrajinska vojska uporabljala za nastanitev svojih vojakov in opreme.

Bild poroča, da je bilo eksplozijo mogoče videti iz velike razdalje, kmalu pa se je na ruskih kanalih Telegram pojavil posnetek, ki prikazuje učinek bombe iz dveh različnih zornih kotov.

Na posnetku si lahko ogledate, kako je »krilata« bomba, težka 1,5 tone, strmoglavila proti osemnadstropnici in po nekaj sekundah prihaja do močne eksplozije, nakar zagori, plamen pa je visok skoraj 20 nadstropij.

»Bomba, težka kot avto 'golf', je kot kamikaza padla na večnadstropno stavbo blizu Donecka,« poroča Bild o učinku ruske bombe.

Uporaba novih rušilnih bomb vzbuja strah med Ukrajinci, ki trenutno skoraj nimajo nobenih sredstev za sestrelitev letal Su-34, ki dnevno odvržejo na desetine takšnih in podobnih, manjših »jadralnih« bomb na ukrajinske položaje le 20 kilometrov stran od prve frontne linije.

Po podatkih Bilda je prav to orožje odgovorno za velik del ukrajinskih izgub.

Kaj je FAB-1500-M54?

Ta »pošastna« bomba, kot jo imenuje nemški časnik, je pravzaprav posodobljena različica starejše nevodene bombe FAB-1500, ki so jo razvili še v Sovjetski zvezi in je opremljena s kompletom za satelitsko vodenje in korekcijo.

Za razliko od manjših »jadralnih« bomb, kot sta FAB-250 in FAB-500, ima ta bomba zaradi večjih dimenzij bistveno večja krila in krmilne površine, da bi se zagotovil večji dolet, sprednji del pa prekriva pokrov za izboljšanje aerodinamičnih zmogljivosti.

Teža bombe je okoli 1.550 kilogramov, sam eksplozivni naboj pa tehta 675 kg. Namenjena je uničevanju ključnih industrijskih in vojaških objektov, odvrže se pa lahko z višine do 16.000 metrov, hitrost »jadranja« pa je okoli 1200 km/h.

Odmik od cilja je nekje do 20 metrov, kar glede na ogromno rušilno moč ni problem.

Domet je ocenjen na približno 40 kilometrov, čeprav obstajajo, zaenkrat še nepotrjene trditve, da lahko FAB-1500-M54 leti tudi do 70 kilometrov.

Januarja je ruski obrambni minister Sergej Šojgu obiskal tovarno, ki proizvaja »pošastne« bombe, nato pa je bilo objavljeno, da se je proizvodnja tega orožja potrojila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek