REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ATACMS v rokah ruskih strokovnjakov: Moskva proučuje ameriško raketo

ATACMS v rokah ruskih strokovnjakov: Moskva proučuje ameriško raketoRuski strokovnjaki preučujejo delovanje raketnih sistemov v celotnem letu ameriške rakete, pa tudi možnosti za korekcijo poti. Vir: Posnetek zaslona, X

Sistem za vodenje in korekcijo leta ameriške operativno-taktične rakete ATACMS je zdaj na voljo ruskim strokovnjakom, ki ga pospešeno proučujejo, je razkril orožarski specialist, ki je želel ostati neimenovan.

Rakete, ki so jih ZDA dostavile Ukrajini in so prišle v roke ruskim strokovnjakom, imajo poleg bojne glave ATACMS sistem za vodenje s tremi laserskimi obročastimi žiroskopi, zaradi česar rakete ostanejo na začrtani balistični poti.

Obstaja tudi antena GPS, zahvaljujoč kateri se korekcija izvaja na primarnem in zadnjem delu balistične trajektorije, je pojasnil sogovornik ruske agencije.

Strokovnjaki so imeli po njegovih besedah ​​možnost preučiti delovanje raketnih sistemov med celotnim trajanjem poleta, pa tudi možnost popravka smeri.

Preučevanje rakete bo ruskim strokovnjakom pomagalo pri prihodnjem sestreljevanju ali motenju teh istih raket.

Aprila je Pentagon potrdil, da so bile operativno-taktične rakete povečanega dosega ATACMS poslane v Ukrajino in da jih je Kijev smel uporabljati »znotraj suverenega ukrajinskega ozemlja«.

Z dometom 300 kilometrov pa ATACMS pokriva obsežen pas ruskega ozemlja in omogoča delovanje nad celotnim Krimom, skoraj vsemi območji, ki so priključena Ruski federaciji, pa tudi na pomemben pas v globini ruskega ozemlja, predvsem na regiji Belgorod in Kursk.

ATACMS je operativno-taktična balistična raketa, ki jo je mogoče izstreliti iz več raketnih sistemov, vključno z M142 HIMARS.

Oktobra lani je ruski predsednik Vladimir Putin odločitev ZDA o dostavi teh raket Ukrajini označil za še eno napako, ki ustvarja dodatno grožnjo, pa vendar ne bo mogla korenito spremeniti razmer na fronti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek