REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška vozila izgubljajo kot frnikole: Ukrajinci ostali brez več kot tretjine dostavljenih »Bradleyjev«

Ameriška vozila izgubljajo kot frnikole: Ukrajinci ostali brez več kot tretjine dostavljenih »Bradleyjev«Poročajo, da so ukrajinske sile med spopadi z rusko vojsko izgubile že 68 vozil ameriške izdelave. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinske oborožene sile so izgubile 68 ameriških bojnih vozil pehote M2A2 Bradley, poroča National Interest.

»Do začetka letošnjega leta je bilo Ukrajini dobavljenih 186 bojnih vozil ‘Bradley’. Ocenjuje se, da je bilo do 120 vozil aktivno uporabljenih v bojnih operacijah, preostala pa služijo za usposabljanje, zamenjavo v primeru izgub in kot vir rezervnih delov,« navaja ameriška revija.

Prav tako je navedeno, da so ukrajinske sile med spopadi z rusko vojsko izgubile že 68 dobavljenih »Bradleyjev«.

To pomeni, da je več kot tretjina ameriških bojnih vozil pehote uničenih, poškodovanih ali zapuščenih zaradi ruskega topništva, protitankovskih vodenih raket in različnih vrst brezpilotnih letal.

Več dobro ohranjenih primerkov so ruski borci odnesli z bojišča in jih prepeljali v Rusijo z namenom testiranja posameznih sistemov, oklepov in orožij, da bi ugotovili slabosti in pomanjkljivosti, kar bo ruski vojski pomagalo pri uničenju preostalih »Bradleyjev«.

Večina teh vozil naj bi bila uničenih na območju vasi Robotino v regiji Zaporožje med poletno ofenzivo ukrajinskih sil in med bitko za Avdejevko, saj je 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske sodelovala v bojih in trpela velike izgube med obema dogodkoma.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek