REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani testirali F-16, ki ga je pilotirala umetna inteligenca

Američani testirali F-16, ki ga je pilotirala umetna inteligencaLetalo F-16 z imenom »Vista«, pod nadzorom umetne inteligence, je letelo s hitrostjo okoli 880 km/h in izvajalo manevre v tekmi z drugim letalom, ki ga je pilotiral človeški pilot. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriško večnamensko bojno letalo F-16 je opravilo testni let brez človeškega pilota, pod nadzorom umetne inteligence (AI), na sprednjem sedežu pa je sedel sekretar ameriških letalskih sil Frank Kendall, poroča AP.

Polet je potekal v petek v ameriškem letalskem oporišču v Kaliforniji, kjer se usposablja nova generacija pilotov za upravljanje z AI, vse v skladu z načrtom, da bi imele ZDA do leta 2028 floto 1000 brezpilotnih bojnih letal.

Letalo F-16 z imenom Vista je pod nadzorom AI letelo s hitrostjo okoli 880 km/h in izvajalo manevre v tekmi z drugim letalom, ki ga je pilotiral človeški pilot.

Kendall je ob koncu poleta izjavil, da bi zaupal sposobnosti AI, da se odloči, ali bo uporabila orožje v vojni, a tudi, da bo vedno obstajal človeški nadzor, ko gre za uporabo orožja.

Razvoj flote pod nadzorom AI je eden od načinov, kako se ZDA pripravljajo na potencialno vojno s Kitajsko, ki dela na podobni floti, pa tudi zato, da bi prihranili pri visoki ceni bojnih letal F-35, ki stanejo okoli 1,7 milijarde dolarjev.

Letalo »Vista« deluje tako, da se najprej uči iz milijonov podatkov, zbranih v simulatorju, nato pa svoje zaključke preizkusi v resničnem letu.

AP poroča, da ima Kitajska ima letala, ki jih upravlja AI, vendar jih še vedno ne preizkuša zunaj simulatorja.

Po drugi strani pa so ZDA od lani izvedle več kot deset tovrstnih poletov, umetna inteligenca pa se uči tako hitro, da na tekmovanjih že premaguje nekatera letala s človeško posadko, navaja ameriška agencija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek