REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žan Mahnič (SDM): »Vlada navkljub svojim obljubam ni sprejela ključnih reform«

Žan Mahnič (SDM): »Vlada navkljub svojim obljubam ni sprejela ključnih reform«Žan Mahnič izpostavlja, da mlade vse manj zanima sodelovanje v strankah, a so vse bolj družbeno aktivni. / VIR: STAfoto

Danes objavljamo intervju s predsednikom Slovenske demokratske mladine (SDM), Žanom Mahničem, ki je trenutno tudi najmlajši državnozborski poslanec. V javnosti je predvsem znan tudi kot predsednik državnozborskega odbora za obrambo.

Vrednote mladih kot kažipot, izobrazba kot tista, ki nam da orodja za oblikovanje prihodnosti, zdravo gospodarsko okolje v katerem se ta prihodnost lahko uresniči ter za nas mlade še posebej pomembno področje ustvarjanja lastnih domov s primerno stanovanjsko politiko.

Kakšni so načrti podmladka za prihodnost?

Slovenska demokratska mladina je za 11. Kongres SDS pripravila resolucijo Pomlad za slovensko mladino, v kateri smo predstavili štiri področja, na katerih se bomo borili za izboljšanje stanja naše države in slovenske mladine. Vrednote mladih kot kažipot, izobrazba kot tista, ki nam da orodja za oblikovanje prihodnosti, zdravo gospodarsko okolje v katerem se ta prihodnost lahko uresniči ter za nas mlade še posebej pomembno področje ustvarjanja lastnih domov s primerno stanovanjsko politiko.

Poleg teh mladinskih politik se bomo osredotočili tudi na delovanje, organizacijo in financiranje mladinskega sektorja v Sloveniji. V kratkem bomo pripravili posvet o stanju mladinskega sektorja, na katerega bomo povabili politične podmladke, glavne mladinske organizacije ter predstavnike vlade. Po koncu posveta nameravamo oblikovati predloge za pozitivne spremembe v mladinskem sektorju.

Kako ocenjujete sodelovanje z drugimi podmladki političnih strank, tako na levem kot desnem polu?

V SDM smo odprti do pogovora z vsemi in do sodelovanja s tistimi, ki delijo naše vrednote. Zagotovo so nam programsko bližje podmladki desnih strank, saj so si rešitve, ki jih vidimo na tem področju, bolj podobne kot tiste, ki jih imajo podmladki levega politične pola. Kljub temu nimamo težav pri sodelovanju s podmladki na levem polu, v kolikor najdemo skupne rešitve, ki bi izboljšale stanje na področju mladinske problematike in ki bi sledile našemu načelu, da moramo ustvariti okolje, ki ustvarja delodajalce in ne delojemalce.

V zadnjih letih v tujini opažamo mobilizacijo mladine v političnih zadevah. Kako je s slovensko mladino in politiko?

Ne strinjamo se s trditvijo, da je slovenska mladina apatična do politike, saj moramo razlikovati med politikami oziroma javno stvarjo (lat. res publica) in politiko kot sistemom. Res je, da mlade danes vedno manj zanima klasično politično udejstvovanje preko strank ali društev, vendar so bolj kot kadarkoli informirani o svetu okoli njih, kakor tudi bolj pripravljeni na mobilizacijo za varovanje njihovih interesov. Politične stranke, še posebej podmladki, moramo delati na tem, da pokažemo, da ima političen sistem naših staršev še veliko potenciala za razvoj, kakor tudi pozitivnih stvari, kot sta organizacija in sodelovanje v večji skupini, ki jih lahko poda mladim. Seveda se moramo tudi mi prilagoditi v tem, kako komuniciramo z mladimi in kako prevesti njihove današnje skrbi in vizijo prihodnosti v zakonodajni proces kot obstaja sedaj.

V kratkem se nam obetajo tako predsedniške, parlamentarne kot lokalne volitve. Na kakšen način bo SDM sodelovala na teh volitvah?

SDM aktivno sodeluje v vseh aktivnostih SDS in prihajajoče volitve niso nobena izjema. Naši člani pri volilnih kampanjah sodelujejo na različne načine, predvsem pa so naše področje družbena omrežja, glede na to, da smo mladi zelo vešči rokovanja s tovrstnimi orodji.

Prav tako smo ponosni, da bodo na prihajajočih parlamentarnih in lokalnih volitvah kandidirali tudi člani podmladka, s čimer nam je izkazano veliko zaupanje s strani SDS, kakor tudi priznanje, da smo mladi sposobni doseči veliko.

Do trenutne vlade smo zelo kritični, saj glavna koalicijska partnerica SMC zaradi narave svojega pojava na politični sceni nima zgodovine sodelovanja z mladimi ali z mladinskimi organizacijami.

Kako ocenjujete dejavnost trenutne vlade za mladino, tako na področju šolstva, življenja kot zaposlovanja?

Do trenutne vlade smo zelo kritični, saj glavna koalicijska partnerica SMC zaradi narave svojega pojava na politični sceni nima zgodovine sodelovanja z mladimi ali z mladinskimi organizacijami. Vlada navkljub svojim obljubam ni sprejela ključnih reform. Naš visokošolski sistem je še vedno preveč rigiden, težave pa se pojavljajo tudi na nižjih ravneh izobraževanja. Poleg tega so bile sprejete odločitve, ki še dodatno zavirajo podjetništvo in ustvarjanje dodane vrednosti v gospodarstvu, tako administrativno, kakor tudi finančno. Tudi na področju ključno stanovanjske politike nismo videli potrebnega napredka.

Žan Mahnič
Predsednik SDM si želi čim večjo debirokratizacijo, bolj interaktivno šolstvo ter boljšo stanovanjsko politiko glede mladih.

V primeru zmage na parlamentarnih volitvah, kaj bi (želeli) storiti na teh področjih?

Ključna naloga, ki sta si jo zastavila SDS in SDM na področju gospodarstva je debirokratizacija, s čimer nameravamo znižati breme poslovanja tako za klasična podjetja, kakor tudi samozaposlene in nova delovna mesta, ki se ustvarjajo v okviru industrijske revolucije 4.0. Šolstvo nameravamo narediti bolj odprto in interaktivno ter ga povezati s svetom podjetništva, tako da bo samoiniciativnost prihodnjih generacij priučena že od malih nog. Pomemben korak naprej bo narejen tudi na področju stanovanjske politike, kjer bomo s primernimi politikami dvignili dostopnost stanovanj, še posebej za mlade družine.

Ker prihajate iz Gorenjske, ali menite, da se naredi dovolj za celovit napredek Slovenije, tako večjih naselij kot podeželja?

Žal je to vlada večjih mest in naselij, kjer so tudi dobili največ glasov, na podeželje pa so pozabili. Vlada Mira Cerarja je mestu Ljubljana namenila 300 milijonov €, čemur ne nasprotujemo, ne moremo pa se strinjati, da se vse da samo Ljubljani, na ostale kraje po Sloveniji se pozablja. Ta vlada ne naredi nič, da bi mladi ostali na podeželju, da ne bi bila priča propadanju manjših kmetij. Namesto tega z novimi davki in birokratskimi bremeni duši podeželje in slovenskega kmeta ter skuša iz podeželja iztržiti še zadnje evre, namesto da bi jih vanj vložila kot investicijo, ki bi se bogato povrnila.

Imamo še veliko neizkoriščenih potencialov v kmetijstvu, turizmu, tehnologiji in tudi storitvah, vendar te potenciale lahko izkoristimo samo z visoko ravnjo fleksibilnosti s strani mladih ter pripravljenosti na vseživljenjsko učenje.

Kje vidite zaposlitveno prihodnost za slovensko mladino?

Zgodovinsko so bili slovenski delavci vedno znani po svoji marljivosti in znanju in to velja še danes. Slovenska mladina je navkljub težavam v šolskem sektorju dobro izobražena in polna idej, ki jih želi uresničiti, kot vidimo v dosežkih start-upov in Kickstarter kampanj. Slovenija prav tako ponuja zelo bogato izbiro priložnosti za motivirane posameznike, saj se nahaja na križišču severa in juga, vzhoda in zahoda, z bogato naravno in kulturno dediščino ter viri, ki ob pravilni vladni podjetniški strategiji predstavljajo močan vir rasti slovenskega gospodarstva. Imamo še veliko neizkoriščenih potencialov v kmetijstvu, turizmu, tehnologiji in tudi storitvah, vendar te potenciale lahko izkoristimo samo z visoko ravnjo fleksibilnosti s strani mladih ter pripravljenosti na vseživljenjsko učenje.