REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zbogom, ruski plin: Gazprom uveljavlja višjo silo, zapleti s turbino nakazujejo ustavitev dotoka

Zbogom, ruski plin: Gazprom uveljavlja višjo silo, zapleti s turbino nakazujejo ustavitev dotokaEvropejci, ko bodo zmrzovali, verjetno srečni, saj jih bo zeblo ob zavesti, da vsaj manj pomagajo Putinovemu vojaškemu stroju... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruski Gazprom je že najmanj trem kupcem v Evropi poslal sporočilo, da jim zaradi višje sile ne bo mogel poslati plina.

Ruski Gazprom je že najmanj trem kupcem v Evropi poslal sporočilo, da jim zaradi višje sile ne bo mogel poslati plina. Zapleti se bodo torej začeli že pred 22. julijem.

To pomeni, da se bodo zapleti glede prekinitve dobav plina začeli že prej, kot je bilo napovedovano.

Doslej so namreč vsi analitiki kot ključen datum napovedovali 22. julij, dan, ko bi Severni tok 1 po desetdnevnem servisu moral ponovno delovati.

Toda sedaj je jasno, da prva turbina, ki jo iz Kanade po spremembi odločitve o sankcijah Zahoda na rusko opremo pošiljajo nazaj v Nemčijo, ne bo prispela v Rusijo najmanj do 24. julija.

Kanadčani namreč turbine niso želeli poslati naravnost v Rusijo, češ da bi s tem kršili svoje sankcije zoper to državo, zato so turbine raje poslali Nemcem, da jih ti predajo Rusom in s tem sami poteptajo sakcij Evropske unije proti Moskvi.

Rusija ob tem iz Ottawe še ni dobila niti dokumentacije o opravljenih popravilih, kar pomeni, da se bodo zamude z dobavo plina evropskim državam - nadaljevale.

In zato Gazprom že uveljavlja »višjo silo«.

V dopisih piše, da Gazprom, ki je dobavitelj ruskega plina v Evropo, ne more izpolniti svojih obveznosti do pogodbenega kupca zaradi »nepredvidenih« okoliščin, na katere ne more vplivati.

Zapisano je, da klavzulo uveljavlja z dnem dopisa, torej s petkom.

Na plinovodu Severni tok 1, ki neposredno povezuje Rusijo in Nemčijo, potekajo vzdrževalna dela, na plinovodu prek Ukrajine in Češke pa je bilo dobavljeno zelo malo količin.

Tretja plinska povezava – gre za plinovod Jamal, ki teče prek Poljske – je že od maja neaktivna.

Evropski politiki že mesec dni opozarjajo, da bi lahko Gazprom ustavil dobave po Severnem toku 1, ki je pomemben vir plina za EU.

Vendar Rusija tega ne bo naredila samovoljno, saj bi bila v tem primeru odškodninsko odgovorna.

Rusija plina, kot ugotavljajo pronicljivi analitiki, verjetno ne bo ustavila popolnoma. Bo pa tekel tako počasi, da bo še vedno imela ta vzvod na voljo, hkrati pa se bodo evropske države, ob vse bolj praznih skladiščih, pričele nesolidarno prerivati za preostale kolčine.

Na enak način, kot morajo tudi države članice EU plačevati plin po isti ceni iz Rusije celo, če enostransko prekinejo dobavo na podlagi dolgoročnih pogodb.

Vendar to ne velja v primeru »višje sile.«

Višja sila pa so v tem primeru, kot kažejo pisma Gazproma – posledice zahodnih sankcij. V EU te razlage sicer ne sprejemajo, toda dejstva so kruta.

Plina bo zato vse manj, posledice pa bodo hude.

V podjetju Plinovodi, ki v Sloveniji skrbi za omrežje plinovodov menda »posebnosti ne pričakujejo«. V Geoplinu pa so za N1 dejali, da »do dodatnih redukcij ne prihaja« in da »trenutno nimajo uradnih informacij, da bi se redukcije lahko povečale.«

Geoplin je sicer največji plinski trgovec, ki največ plina dobi iz Rusije, in sicer prek skladišča v Baumgartnu.

To pa seveda razkriva, da bomo posledice zelo verjetne ustavitve ali velikega zmanjšanja dotoka plina iz Rusije kmalu občutili tudi na Slovenskem.

Medtem pa indijski zunanji minister lepo pojasni, zakaj je skrajno hinavsko, če Evropska unija obtožuje Indijo, da kupuje rusko nafto, češ da s tem pomaga financirati vojno v Ukrajini, sama pa kupuje ruski plin.

Kar pomeni, da bodo Evropejci, ko bodo zmrzovali, verjetno srečni, saj jih bo zeblo ob zavesti, da vsaj manj pomagajo Putinovemu vojaškemu stroju...

Rusija plina, kot ugotavljajo pronicljivi analitiki, verjetno ne bo ustavila popolnoma.

Bo pa tekel tako počasi, da bo še vedno imela ta vzvod na voljo, hkrati pa se bodo evropske države, ob vse bolj praznih skladiščih, pričele nesolidarno prerivati za preostale kolčine.

Delite članek