REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakon močnejši od sankcij: Nemško sodišče ruskemu bogatašu vrnilo zaseženo premoženje

Zakon močnejši od sankcij: Nemško sodišče ruskemu bogatašu vrnilo zaseženo premoženjeAlišer Usmanov (levo), predsednik Ruske federacije Vladimir Putin in obrambni Sergej Šojgu. Vir: Posnetek zaslona, X
Sodišče v Frankfurtu je pred tem tudi policijske preiskave nepremičnin Usmanova, ko so bili zaseženi dokumenti in dragocene umetnine, razglasilo za nezakonite.

Nemško deželno sodišče v Frankfurtu je razsodilo, da so bili po nalogu zveznega tožilca dokumenti in lastnina ruskega poslovneža Ališerja Usmanova nezakonito zaseženi in da se jih mora vrniti sankcioniranemu ruskemu poslovnežu, poroča ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Sodba se nanaša na premoženje, zaseženo med policijskimi preiskavami pred letom dni v več vilah, stanovanju in jahti Usmanova, ki naj bi bili povezana z njim.

Septembra 2022 je nemška policija zasegla skoraj 90 bančnih izpiskov, ki naj bi kazali na sumljive transakcije Usmanova, ter nekaj dragocenih umetnin.

Nemško pravosodje je ruskega milijarderja obtožilo uporabe zapletene mreže korporacij za prikrivanje izvora nekaterih transakcij med letoma 2017 in 2022.

Čeprav je sodišče v Frankfurtu že maja omenjene policijske preiskave razglasilo za nezakonite, je pisarna tožilca zaplenjeno premoženje in dokumentacijo - obdržala.

Ališer Usmanov ima v lasti velik del ruske investicijske skupine USM, katere portfelj vključuje Metaloinvest, enega največjih svetovnih proizvajalcev železove rude, pa tudi telekomunikacijsko podjetje Megafon.

Po podatkih časnika Forbes je bogastvo Usmanova ocenjeno na 14,4 milijarde dolarjev.

Ta bogataš je na seznamu sankcioniranih ruskih poslovnežev v Veliki Britaniji, ZDA in EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek