REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Von der Leyen: Cilj sankcij Evropske unije je »zdrobiti rusko gospodarstvo«

Von der Leyen: Cilj sankcij Evropske unije je »zdrobiti rusko gospodarstvo«Evropske sankcije res delujejo - a le v obratni smeri, kot so bile zamišljene. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zahodne sankcije bodo povzročile »desetletje nazadovanja« Rusije,  je na konferenci v Davosu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Namen sankcij Evropske unije je pahniti rusko gospodarstvo v recesijo za prihodnja leta in državo prikrajšati za ključne tehnologije, je v torkovem nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu priznala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropski blok je od začetka konflikta v Ukrajini proti Rusiji uvedel devet krogov sankcij, ki so usmerjene na številne sektorje gospodarstva, vključno z energijo, visoko tehnologijo, letalstvom, bančništvom, rudarstvom, avtomobilsko industrijo in drugimi industrijami.

»Uvedli smo najmočnejše sankcije doslej, zaradi katerih se rusko gospodarstvo sooča z desetletjem nazadovanja, ruska industrija pa je izgubila kakršne koli sodobne in kritične tehnologije,« je dejala von der Leynova.

Zadnje omejitve so začele veljati decembra in vključujejo nov nadzor izvoza ter omejitve blaga in tehnologije z dvojno rabo ter izdelkov in tehnologije, ki bi se lahko uporabljali v obrambnem in varnostnem sektorju.

Ukrepi so namenjeni ključnim kemikalijam, živčnim strupom, opremi za nočno opazovanje in radijski navigaciji ter elektroniki in komponentam IT.

Bruselj zdaj dela na naslednji seriji kazni, ki naj bi bila usmerjena na rusko jedrsko industrijo in trgovino z diamanti.

Druge kazni, ki jih EU hiti simbolično izvesti do 24. februarja, vključujejo izključitev več ruskih bank iz globalnega sporočilnega sistema SWIFT in prepoved še več medijskih hiš v državi.

Medtem je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin v torek potrdil, da gospodarstvo države deluje »veliko bolje, kot so napovedovali ne samo naši nasprotniki, ampak celo mi sami.«

Poudaril je, da je rusko gospodarstvo na poti k nadaljnji stabilizaciji.

Obenem pa se EU sooča s številnimi težavami zaradi lastnih sankcij.

Evropske sankcije tako res delujejo - a le v obratni smeri, kot so bile zamišljene.

Tako, da spodkopavajo gospodarstvo EU.

To vidimo vsi, razen visoko plačane in na funkcijo neizvoljene šefice Evropske komisije, ginekologinje, ki o vojnah, ne gospodarskih in ne pravih nima pojma, rada pa nastopa z vojaško retoriko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek