REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Venezuelska naftna industrija prenesla račune na rusko banko

Venezuelska naftna industrija prenesla račune na rusko banko

Venezuelsko naftno podjetje PDVSA, ki je v državni lasti, je obvestilo svoje partnerje o odprtju računa na ruski banki Gazprombank.

Parterji v mešanih podjetjih in projektih s PDVSA naj bi tako sedaj prihodke od prodaje nafte pošiljali v Rusijo.

Prenos računa oz. računov v Rusijo je posledica ameriških gospodarskih sankcij, ki so nastopile 28. januarja letos, in so usmerjene prav proti venezuelski naftni industriji. 

Prenos računa oz. računov v Rusijo je posledica ameriških gospodarskih sankcij, ki so nastopile 28. januarja letos, in so usmerjene prav proti venezuelski naftni industriji.

Istočasno pa je venezuelska opozicija, pod vodstvom samorazglašenega začasnega predsednika Juana Guaida, najavila, da bo kmalu sama sprejemala denar od prodaje nafte s strani tujih partnerjev.

Guaido in nafta
Juan Guaido | vir: Pixsell

PDVSA je tudi obvestila svoje partnerje, da naj sporočijo, če nameravajo še dalje sodelovati v skupnih projektih na območju t. i. pasu Orinoco. Glavni partnerji so norveški Equinor, ameriški Chevron in francoski Total. O tem je včeraj ekskluzivno poročal Reuters na podlagi virov in internega dokumenta PDVSA.

V pismu, ki so ga poslali 8. februarja, je finančni podpredsednik PDVSA Fernando De Quintal tudi zaprosil, da sporočijo, če bodo v prihodnje plačevali z ameriškimi dolarji ali evri.

Uvedba prvih gospodarskih sankcij proti Venezueli leta 2017 je povzročila premike finančnih poti glede plačila za venezuelsko nafto. Takrat so partnerice PDVSA ohranile svoje bančne račune v ZDA in Evropi, preko katerih so nadaljevale poslovanje, hkrati pa so pričele pošiljati denar na račune na Kitajskem.

A letošnje sankcije so zaostrile pogoje poslovanja ne samo za venezuelsko industrijo, ampak tudi mešane, partnerske projekte. Ameriška podjetja so tako morale prenehati z delovanjem v Venezueli, zaradi česar so nekatera podjetja iz države že umaknila svoje zaposlene. Številni tankerji tako sedaj čakajo v Atlantskem oceanu na razplet dogodkov.

Evropska unija, ki poziva države članice k priznanju Guaida, je prav tako napovedala možnost finančnih sankcij proti Venezueli in s tem preprečili dostop režima do tuje valute. 

Evropska unija, ki poziva države članice k priznanju Guaida, je prav tako napovedala možnost finančnih sankcij proti Venezueli.

Venezuela, ki ima največje zaloge nafte na svetu, se je v zadnjih letih znašla v hudi gospodarski in družbeni krizi, prav zaradi neprimernega ravnanja.

Povečanje socialnih programov in ne delovnih mest, podržavljanje naftnih ter drugih podjetij, posledični umik strokovnjakov so eni izmed glavnih razlogov za razpad državnega sistema, ki je povzročil beg več kot treh milijonov Venezuelcev v tujino.

PDVSA pa je trenutno morala tudi prekiniti proizvodnjo ekstra-težke nafte zaradi pomanjkanja surovin za predelavo in s tem primerne za izvoz, še poroča Reuters.

Gazprombank je ruska banka v državni lasti in je glede na finančna sredstva tretja največja banka v Rusiji. Primarno se ukvarja s korporativnim bančništvom, investicijami, depoziti, kot tudi splošnim bančništvom.

Ruska Gazporom banka je medtem zatrdila, da poročilo Reutersa ni točno in da »niso bili odprti novi računi ter da Reutersova informacija »ne odslikave dejanskega stanja.«

Vendar je banka priznala, da ima PDVSA nekatere račune v isti banki, le da s bili odprti »že pred več leti«, zaradi sodelovanja naftnega podjetja z ruskimi podjetji.

Komentarji