REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški naftni embargo zaustavil floto venezuelskih tankerjev

Ameriški naftni embargo zaustavil floto venezuelskih tankerjev

V Atlantskem oceanu se trenutno nahaja več kot ducat naftnih tankerjev, ki so se znašli v zagati zaradi ameriških sankcij proti venezuelski naftni industriji, uvedene prejšnji teden.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedel sankcije proti režimu Nicolasa Madura in sicer proti gospodarskem sektorju, ki zagotavlja največ trgovanja s tujino za to propadlo državo.

ZDA so bile še vedno največji kupec venezuelske nafte, kar pa se je s sankcijami končalo.

ZDA so bile še vedno največji kupec venezuelske nafte, kar pa se je s sankcijami končalo. Sankcije namreč prepovedujejo plačilo na račune PDVSA, venezuelske naftne industrije, ki je v državni lasti. Predvideli so ustanovitev založnih računov, na katerem bi zbirali denar za plačilo, a to se do sedaj še ni zgodilo.

Posledično so se v Atlantskem oceanu znašli tankerji, ki ne morejo več delovati kot normalno. Tik pred uvedbo sankcij so nekatera večja podjetja kupila večje količine venezuelske nafte in zdaj uporablja tankerje kot plavajoča skladišča.

Drugi pred obalo Venezuele čakajo prazni, saj posredniki ne najdejo tankerjev, ki bi bili pripravljeni prevzeti nafto, ker nočejo kršiti sankcij oz. takoj pričakujejo plačilo. Polni tankerji stojijo v Mehiškem zalivu, ker prav tako ne najdejo kupcev za svoj tovor.

Do sedaj so ZDA vsak dan uvozile za pol milijona sodčkov surove nafte. Februarja lani so v ZDA uvozili najmanjšo količino nafte v zadnjih letih in sicer samo dobrih 11 milijonov sodčkov. To predstavlja precejšen padec od viška v juliju 2016, ko so dosegli 26,3 milijona sodčkov.

Preko vikenda je venezuelsko obalo zapustilo več tankerjev, ki so več tednov zaman čakali na tovor nafte. PDVSA je namreč pričela zahtevati predplačilo za vsak tovor, še poroča Reuters.

Komentarji