REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump Kitajski: »Mi imamo veliko več nabojev kot vi«

Trump Kitajski: »Mi imamo veliko več nabojev kot vi«Donald Trump in Kitajski predsednik Xi Jinping

Ameriški predsednik Kitajski grozi z novimi carinami, v kolikor si bo Kitajska drznila odgovoriti na zadnje ameriške. Kitajska napoveduje, da bo naredila prav to.

Ameriški predsednik Donald Trump se je namreč že odzval na kitajske zahteve, da naj ZDA takoj razveljavijo svoje najnovejše sankcije. V primeru, če bo Kitajska odgovorila s carinami na ameriško blago, namerava carine z desetih odstotkov od prvega januarja dvigniti na petindvajset odstotkov. Predlagal je kitajskim voditeljem, da »dvakrat premislijo« predno se spustijo v trgovinsko vojno z ZDA.

'To je v redu. Mi imamo več nabojev.'« je dejal Donald Trump svojim pristašem.

Zanimivo je, da je podobnega prepričana tudi Wilbur Ross, Trumpov minister za gospodarstvo, ki ga ameriški mediji sicer obtožujejo kleptokratstva in poneverb v višini okoli sto milijonov dolarjev. Tudi on je namreč dejal, nekaj podobnega, da namreč Kitajska v carinski vojni z ZDA »nima več nabojev.«

Kar seveda ni res. Ko so ZDA uvedle še dodatne desetodstotne carine na več kot 200 milijard kitajskega blaga, ki se izvaža v ZDA je Kitajska je odgovorila z dodatnimi carinami na 60 milijard ameriškega blaga, ki se uvaža v ZDA. Ti ukrepi bodo stopili v veljavo naslednji teden. Kitajska bi lahko uvedla tudi vrsto drugih ukrepov, od blokade nakupov kitajskih podjetij s strani ameriških podjetij, prodaje ameriških obveznic vse do znižanja lastnih carin na proizvode drugih držav.

Kot svojevrsten odgovor ZDA namerava Kitajska zmanjšati tudi carine na večino izdelkov svojih ostalih trgovskih partnerjev – razen seveda za ZDA. Najhujše orožja proti ZDA – ki bi v primeru uporabe prizadela tudi Kitajsko – pa bi bila prodaja 1,17 trilijona dolarjev ameriških obveznic, kar bi lahko zamajalo dolar in dvignilo obrestne mere po vsem svetu.

Mi smo ponovno zgradili Kitajsko. Mi smo jim dali takšno bogastvo. In to sedaj spreminjamo.

Toda Donald Trump je neomajen in očitno prepričan, da bo Kitajska delovala manj iracionalno kot on sam. »Šli bomo z 25 odstotnimi carinami na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev. In potem bomo prišli nazaj s še čem višjim, če bodo uvedli povračilne ukrepe. Imamo še veliko tega na zalogi,« je dejal svojim pristašem v Missourju.

»Pritiskamo na nepoštene trgovske prakse Kitajske…Mi smo ponovno zgradili Kitajsko. Mi smo jim dali takšno bogastvo. In to sedaj spreminjamo. Zato smo s 25 odstotki obdavčili za 50 milijard njihovih izdelkov, ki prihajajo sem. In potem so rekli:'Mi bomo naredili isto.' In jaz sem rekel:' To je v redu. Mi imamo več nabojev.'« je dejal Donald Trump svojim pristašem.

ZDA so namreč pravkar uvedle nove sankcije zoper Kitajsko zaradi nakupov vojaške opreme v Rusiji. Kitajska naj bi namreč ravnala v nasprotju z ameriškim zakonom CAATSA, ki sankcionira vse, ki trgujejo z ruskimi vojaškimi podjetji, razlog za to pa sta aneksija Krima v Ukrajini leta 2014 in domnevno vmešavanje v ameriške volitve leta 2016.  Sankcije so sicer usmerjene proti kitajskemu podjetju za razvoj opreme, ki je glavno telo za nakupe orožja. Kitajska je nedavno kupila 10 ruskih najsodobnejših letal Suhoj – 35 in protizračne raketne sisteme S-400. Kitajska bo s temi nakupi nadaljevala kljub ameriškim sankcijam.

Ob tem so ZDA zahtevale, da se tiskovna agenciaja Xinhua in globalna kitajska televizija CGTN v ZDA registrirajo kot »tuji agenti«, kar je sicer v nasprotju z mednarodnimi konvencijami, ki zagotavljajo svobodo izražanja in neodvisnost medijev.

ZDA in Kitajska sta si medtem uvedli dodatne carine na 50 in 200 milijard dolarjev blaga (ZDA) oziroma 50 in 60 milijard dolarjev blaga (Kitajska). Zelo verjetno je, da bo Kitajska na ameriške ukrepe odgovorila »asimetrično« - kako, pa v tem trenutku še ni jasno, kar vzbuja zaskrbljenost po vsem svetu.