REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri slovenska podjetja na lestvici najbolj privlačnih držav za talente v srednji in vzhodni Evropi

Tri slovenska podjetja na lestvici najbolj privlačnih držav za talente v srednji in vzhodni EvropiSlovenija - podjetništvo

Globalna podjetja se v teh časih dnevno srečujejo z izzivi pri privabljanju in zadrževanju zaposlenih. V času, ko je na trgu dela veliko neskladje med potrebami podjetij ter veščinami in pričakovanji kandidatov, pa se vendar le najdejo slovenska podjetja, ki kažejo primer dobrih praks.

Na seznam podjetij v regiji "Srednja in Vzhodna Evropa" (CEE) so se na letošnjo lestvico najbolj privlačnih držav za talente (GTCI) uvrstila tri slovenska podjetja – Aristotel, Fraktal in Potenza Innova.

Na letošnjo lestvico najbolj privlačnih držav za talente so se uvrstila slovenska podjetja Aristotel, Fraktal in Potenza Innova.

Skupina Adecco, ki spada v skupino največjih globalnih podjetij Fortune Global 500 navaja, da so glavni parametri za izbor najboljših podjetnikov disruptivnost, konkurenčna prednost, zadovoljstvo kupcev, rast na trgu, razvoj velikosti podjetja, meritve, osredotočene na talente, privlačnost, zadrževanje in rast.

Kdo pa so podjetniki iz Slovenije?

Slovenijo na seznamu zastopajo ustanovitelji treh podjetij: Darja Čakar (Aristotel, zdravstveni center), Irena Horvat Žnidaršič (Potenza Innova) ter Irena Bohinjec Uršič in Igor Bohinjec (Fraktal).

Trenutne razmere na trgu podjetjem postavljajo omejitve za doseganje dolgoročnih ciljev. Slednje so denimo demografske spremembe, trendi v gospodarstvu, mobilnost talentov in s tem globalna konkurenca za najboljše kadre. Naši trije izbrani podjetniki vsak v svojih okoliščinah vodijo uspešne ekipe in zagotavljajo rast svojih podjetij.

Slovenija odprta za podjetnike

Dr. Irena Horvat Žnidaršič, direktorica startupa Potenza Innova, pri razvoju inovativnih izdelkov za načrtovanje družine združuje vrhunske strokovnjake z medicinskega področja: »V naši ekipi so najpomembnejše kompetence, odgovornost in strast.«

Irena Bohinjec Uršič in Igor Bohinjec vodita hitro rastoče podjetje Fraktal, ki si utira svojo pot na konkurenčnem razvitem trgu. Irena Bohinjec Uršič poudarja pomen zadovoljstva kupcev kot vodilo podjetja, v svoji ekipi pa izpostavlja »timsko delo, fleksibilnost in zvestobo«.

Izbrani podjetniki bodo v letu 2019 tudi partnerji Skupine Adecco.

Inovativne ideje ženejo gospodarstvo ter tako tudi na splošno spodbujajo inovativnost in odpirajo delovna mesta

Na ta način bodo ponudili poglobljen vpogled v spreminjanje podjetniškega potenciala v uspeh v regiji. Podjetja bodo svoja vrata odprla za sodelovanja v programih vodenja mladih in programih družbene odgovornosti podjetij.

Skupina Adecco pa bo poskrbela za deljenje nasvetov o rasti zagonskih podjetij oziroma startupov, prevzetih z njihove strani.

Miro Smrekar, direktor Adecca Slovenije in regije Adriatic, poudarja: »Izkušnje uspešnih slovenskih podjetnikov omogočajo edinstven uvid v prakse, ki tudi ostalim na tej poti pomagajo uspešno realizirati poslovne ideje.

Inovativne ideje ženejo gospodarstvo ter tako tudi na splošno spodbujajo inovativnost in odpirajo delovna mesta

Na seznamu podjetnikov v regiji Srednje in Vzhodne Evrope (CEE) so posamezniki, ki jih Skupina Adecco poimenuje kar »prvaki med talenti«. To so naslednji izjemni posamezniki:

 1. Ali Servet Eyuboglu – English Ninjas
 2. Alexandra Stroe – Bookster
 3. Alexandru Paduraru – Creative Tim
 4. Andrei Botescu – Atelierele Pegas
 5. Andrzej Talarek – InterPhone Service
 6. Daniel Santa – Comparty
 7. Dobrivoje Andrejić – DobDive doo
 8. Darko Nikolić – Alda Robotics
 9. Darja Čakar – Aristotel
 10. Irena Bohinjec Uršič, Igor Bohinjec – Fraktal
 11. Gizem Yasa –  24 Saatte Iş
 12. Karina Kucharska – Stefaniak – SEW-EURODRIVE POLAND
 13. Kostapanos Miliaresis – Ethelon
 14. Lucyna Pasternak – PZL  ŚWIDNIK
 15. Leandros & Vassilis Karakatsanis – Dust + Cream
 16. Irena Horvat-Žnidaršič – Potenza Innova
 17. Milan Ristić – Linija Tip doo
 18. Mihai Toader Pasti & Claudiu Butacu – EfdeN
 19. Melania Damian – Sloop (Loja fructelor)
 20. Mircea Capatana – Smart Bill
 21. Nikola Ćurčić – Trusteed doo
 22. Periklis Venieris – Green Cola
 23. Panagiotis Madamopoulos-Moraris  – ReGeneration
 24. Radu Savapol – 5 to go
 25. Thomas and George Douzis – Ergon
 26. Tomasz Jeziorkowski – TPV DISPLAYS POLAND
 27. Samet Ensar Sarı – Altavia Dekatlon         

»Spodbujanje podjetništva je temelj vseh vrednot Skupine Adecco. Podjetnike smo izbrali glede na to, kako disruptivno so vplivali na svoj trg, dosegli pomemben družbeni učinek, hitrost rasti in, najpomembnejše, glede na njihovo osredotočenost na talent in delovno vitalnost – privabljanje, ohranjanje in spodbujanje podjetniškegaduha od znotraj,« pravi Angelo Lo Vecchio, vodja oddelka vzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

 

Delite članek