REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Temna stran zahodne politike sankcij proti Rusiji: Države EU se znova vračajo k premogu

Temna stran zahodne politike sankcij proti Rusiji: Države EU se znova vračajo k premoguOnesnaževanje s premogom - kot v primeru TEŠ 6, postaja popolnoma nesprejemljivo za svet. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tudi Nizozemska se je sredi nove energetske krize v Evropi pridružila Nemčiji in Avstriji pri vrnitvi na energijo, pridobljeno iz premoga.

Ena od resnih »stranskih posledic« evropskega odziva na vojno v Ukrajini je torej tudi – vrnitev k premogu.

In to v trenutku, ko bi moral ves svet pospešeno zmanjševati izpuste ogljikovega dioksida v zrak ter prihodnost oblikovati na podlagi »zelenih« tehnologij.

To pa bo imelo katastrofalne posledice za naše okolje in planet, ki se segreva bistveno hitreje kot kadarkoli v svoji zgodovini.

Nizozemski minister za podnebje in energijo Rob Jetten je napovedal, da Nizozemska odpravlja vse omejitve za elektrarne na premog, da bi zmanjšala porabo zemeljskega plina, hkrati pa »nujno poziva« podjetja, naj prihranijo čim več energije pred zimsko sezono.

Haag je ob morebitnem pomanjkanju zemeljskega plina to zimo aktiviral fazo »zgodnjega opozarjanja« v svojem načrtu za energetsko krizo, je v ponedeljek dejal Jetten in dodal, da je bila odločitev pripravljena v sodelovanju »z našimi evropskimi kolegi glede zadnjih nekaj dni.«

Premog
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Kabinet se je odločil, da bo nemudoma umaknil omejitev proizvodnje za elektrarne na premog,« je dejal in se skliceval na pravilo, po katerem lahko vse elektrarne na premog na Nizozemskem obratujejo le z največ 35 odstotkov svojih zmogljivosti.

»Želim poudariti, da trenutno ni akutnega pomanjkanja plina,« je dejal Jetten, a kljub temu potrdil, da Rusija sedaj »pritiska vse več držav.«

Podobno je v nedeljo dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, da bo moral Berlin povečati uporabo premoga za proizvodnjo električne energije, da bi nadomestil pomanjkanje zemeljskega plina iz Rusije.

V Rusiji trdijo, da gre za kršitev dogovora in da bi se lahko v tem času v Nemčiji že sami naučili popravljati kompresorje ter da ni jasno, zakaj so jih sploh pošiljali v Kanado.  

Medtem se je avstrijska vlada z energetskim podjetjem Verbund dogovorila za preureditev rezervne plinske elektrarne na južnem Štajerskem za proizvodnjo električne energije z uporabo premoga, če se bo izredna energetska situacija še poglobila.

Te poteze sledijo odločitvi ruskega Gazproma, da zmanjša dobavo zemeljskega plina Nemčiji po plinovodu Severni tok za 60 odstotkov, potem ko nemški vzdrževalec Siemens ni vrnil črpalnih enot po popravilu v Kanadi zaradi sankcij.

V Moskvi trdijo, da gre za kršitev dogovora in da bi se lahko v tem času v Nemčiji že sami naučili popravljati kompresorje ter da ni jasno, zakaj so jih sploh pošiljali v Kanado.

Evropski uradniki so trdili, da je bila ta odločitev izključno politična in povezana z napetostmi med Rusijo in Zahodom zaradi vojaške operacije Rusije v Ukrajini.

Delite članek