REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedska: Bencinske črpalke morajo odslej označevati okolju nevarna goriva, kdaj bo to uvedla tudi Slovenija?

Švedska: Bencinske črpalke morajo odslej označevati okolju nevarna goriva, kdaj bo to uvedla tudi Slovenija?Novost: Nalepke na črpalkah. Vir: Twitter

Prodajalci goriv na Švedskem morajo po novem označevati nevarnost za okolje, ki ga predstavljajo goriva, ki jih prodajajo na črpalkah.

Omenjena sprememba je prva takšna v svetu.

Omenjena sprememba je prva takšna v svetu.

Vse črpalke za gorivo bodo namreč od danes naprej označene s »svojo podnebno intenzivnostjo«, deležem obnovljivosti in poreklom.

Trgovci na drobno bodo morali podatke prikazovati tudi na polnilnicah električnih vozil in na svojih spletnih straneh.

Izpuh avta
Izpuh avta. Vir: Twitter

Zagovorniki kampanje trdijo, da je Švedska prva država na svetu, ki je po skoraj desetletnem prizadevanju za njihovo uvedbo sprejela to pobudo.

Naj bi ta poteza proizvajalcem goriva in trgovcem na drobno omogočila pošteno konkurenco na podlagi trajnosti.

Znaki za okolje, (ki jih nadzoruje švedska agencija za energijo, ki bo spremljala tudi njihov vpliv) prikazujejo z barvami označeno oceno intenzivnosti vpliva goriva na podnebje, odstotke obnovljivih surovin in fosilnih surovin ter spletne povezave za dodatne informacije.

S tem upajo, da bodo za voznike bolj jasno razvidne razlike v vplivu na okolje med fosilnimi gorivi, biogorivi in ​​električno energijo ter voznike ozavestile o pomenu trajnostnih goriv.

Prav tako naj bi ta poteza proizvajalcem goriva in trgovcem na drobno omogočila pošteno konkurenco na podlagi trajnosti.

Polnjenje električnega vozila
Polnjenje električnega vozila. Vir: Twitter

»Že skoraj 10 let se zavzemamo za oznake za okolje na črpalkah za goriva,« je dejala Marie Pellas, predsednica Švedskega združenja zelenih avtomobilistov. »Zelo smo veseli, da so končno tukaj.«

Švedski sistem znakov za okolje je postavljen tako, da bi ga teoretično z lahkoto izvajale tudi druge države članice EU.

Pellas je dejala, da upa, da bo navdihnilo druge države, da »sledijo zgledu Švedske.«

Bo temu vzgledu sledila tudi Slovenija?

Nič ne kaže, da bodo temu zgledu sledili tudi aktualni oblastniki na Slovenskem, če sodimo vsaj po tem, da tudi v floti vladnih avtomobilov ropotajo zgolj bencinski in dieselski motorji.

Ob tem premier Janez Janša z veseljem gosti prav zanikovalce podnebnih sprememb...

Švedski sistem znakov za okolje je postavljen tako, da bi ga teoretično z lahkoto lahko izvajale tudi druge države članice EU. Bo temu vzgledu sledila tudi Slovenija? Nič ne kaže...

Se pa ta praksa, ki so jo vpeljali na Švedskem že seli po svetu.

Decembra je Cambridge v Massachusettsu postalo prvo mesto v ZDA, ki je na črpalkah za gorivo naložilo rumene opozorilne nalepke o nevarnostih podnebne krize.

Mesto želi zmanjšati emisije za 80 odstotkov in do leta 2050 postati ogljično nevtralno.

Oznake na gorivih se vzgledujejo po oznakah na škatlicah cigaret. Od leta 1969, ko so začeli tiskati prva opozorila o nevarnosti cigaret jih je uvedlo 118 držav.

Od tedaj kajenje več ni videti kot »normalen življenjski stil«, to pa je vplivalo na izboljšano zdravje ljudi.

Fosilna goriva pa med drugim vplivajo na 3,5 milijone prehitrih smrti leto in povzročajo klimatske spremembe – vendar še vedno brez opozoril.

Opozorilni napisi zato »povezujejo abstraktno nevarnost z uporabo fosilnih goriv tukaj in zdaj.«

Takšen sistem bi zato nujno potrebovali v vsej EU – in tudi v Sloveniji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek