REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spiegel: Prodaja na nemškem nepremičninskem trgu je padla za 29 odstotkov

Spiegel: Prodaja na nemškem nepremičninskem trgu je padla za 29 odstotkovLetos so posledice dviga obrestnih mer bolj očitne kot leta 2022, je pojasnil strokovnjak Gewosa Sebastian Wunsch in dodal, da je nakup nepremičnin vse težji, saj visoka inflacija zmanjšuje kupno moč. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po padcu leta 2022 aktivnosti na nemškem nepremičninskem trgu tudi letos še naprej padajo, kaže raziskava inštituta Gewos iz Hamburga, poroča Spiegel.

Na podlagi evidentiranih poslov v prvem polletju raziskovalci inštituta pričakujejo skupno 591.800 prodaj nepremičnin, kar je skoraj četrtina manj kot v že tako šibkem letu 2022.

Pričakovati je, da bo obseg prodaje po vsej državi padel za 29,1 odstotka, torej na okoli 198,1 milijarde evrov.

Iz inštituta Gewos so sporočili, da gre za največji upad prodaje doslej.

Letos postajajo posledice dviga obrestnih mer bolj očitne kot leta 2022, je pojasnil strokovnjak Gewosa Sebastian Wunsch in dodal, da dosedanje zmerno znižanje nabavnih cen ne more nadomestiti povečanja stroškov financiranja.

Nakup nepremičnine postaja vse težji, saj stroški financiranja naraščajo, visoka inflacija pa zmanjšuje kupno moč.

Wunsch je poudaril: »Trenutno ne vidimo bistvenih sprememb teh trendov do konca leta. Stopnja inflacije je daleč od cilja centralnih bank, zato srednjeročno ne pričakujemo znižanja obrestnih mer. Pričakujemo, da bi se odkupne cene morda ob koncu leta lahko stabilizirale.«

Za to študijo je Gewos analiziral podatke o pogodbah o nakupu nepremičnin po vsej državi.

Glede na raziskavo je leta 2022 prodaja nepremičnin padla na 279,4 milijarde evrov, kar je 17,2-odstotni padec glede na rekordno leto 2021 in nenaden konec dolgega razcveta nemškega nepremičninskega trga.

V letišnjem letu se je število nakupov zmanjšalo za 16,1 odstotka, torej na 787.700.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek