REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Špansko sodišče prepovedalo oblikovanje sindikata za prostitutke, feministke trdijo, da "seks ni delo"

Špansko sodišče prepovedalo oblikovanje sindikata za prostitutke, feministke trdijo, da

V Španiji so spolne delavke in delavci avgusta letos zahtevali oblikovanje prvega sindikata, ki bi ščitil njihove pravice.

Gre za sindikat pod kratico OTRAS ozoroma "Organizacijo seksualnih delavcev". Vendar pa je Višje sodišče v Španiji zavrnilo predlog za oblikovanje tega sindikata.

Sodišče je ocenilo, da sindikat ne more ščititi delavcev, ki bi izvajali "aktivnosti v korist tretje osebe, ki po naravi stvari ne more skleniti veljavne pogodbe o delu s temi delavci."

To bi namreč  pomenilo, da je zvodništvo v državi dovoljeno - čeprav seveda ni, kljub temu, da je proostitucija sama dekriminalizirana.

OTRAS pa trdi, da so njegovi člani samo seksualni delavci, pornografski igralci in osebe, ki delajo na "vročih telefonih."

Člani organizacije bodo sedaj imeli sestanek v Barceloni, da bi ocenili kakšni so naslednji koraki, ki jim še preostanejo. Sklenili pa so, da se bodo zoper sodbo pritožili. 

Sindikatu so naprotovale tudi feministične organizacije, ki so trdile, da seksualno delo 'ni delo.'

Vse to je bilo za seksualne delavce še večji šok zato, ker je špansko ministrstvo za delo četrtega oktobra v uradnem listu objavilo, da je priznalo novi sindikat. 

Vendar pa so nato nekateri uradniki zatrdili, da je šlo za "napako." Nato je ministrstvo za delo, migracije in socialno varnost pričelo s sodnim izpodbijanjem priznanja sindikata.

Sindikatu so naprotovale tudi feministične organizacije, ki so trdile, da seksualno delo "ni delo."

V OTRAS-u pa so zatrdili, da imajo te ženske vsak mesec plačane vse prispevke, urejeno socialno zavarovanje in podobno, kar pa za seksualne delavke in delavce ne velja. In da se zato čutijo diskriminirane. Ko so podporniki ustanovitve sindikata s peticijo zahtevali varstvo svojih pravic, so v kratkem času dobili 2300 podpisov. 

V Španiji sicer nakup in prodaja seksualnih uslug nista kazniva. Vendar pa je kriminalizirano zvodništvo, v nekaterih mestih pa denarno kaznujejo tudi obcestno prostitucijo. V mestih pa dela tudi veliko migrantskih prostitutk.

Ena od njih je dejala, da je Španija "preplavljena z lažnimi novicami o tem, da je 95 odstotkov seksualnih delavcev in delavk prisiljenih, da tako dela" in da zato priviligirane ženske, ki nimajo pojma o spolnem delu, "odločajo o ns." Boj za sindikat prostitutk in njihove pravice se bo torej še nadaljeval.  

Komentarji