REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski finančni minister o dolgu ZDA: Američani živijo v zablodi, da je dolar zanesljiva valuta

Ruski finančni minister o dolgu ZDA: Američani živijo v zablodi, da je dolar zanesljiva valutaAmeriški dolg je septembra dosegel nov rekord 33 bilijonov dolarjev, ruski finančni minister Anton Siluanov pa pojasnjuje, da je ameriški državni dolg visok zaradi nenadzorovane emisije dolarjev. Vir: Posnetek zaslona, X

Septembra je ameriški državni dolg dosegel nov rekord - 33 bilijonov dolarjev, v začetku oktobra pa se je v samo enem dnevu povečal za 275 milijard dolarjev, kar je tri odstotke več od skupne zadolženosti Rusije. Ruski finančni minister Anton Siluanov pravi, da je državni dolg ZDA visok zaradi nenadzorovane emisije dolarjev.

»Dolg ZDA je res velik, a problem je v tem, da sami tiskajo denar in ga kupujejo, kupujejo obveznice Združenih držav, ker še vedno živijo v paradigmi, da je dolar zanesljiva valuta,« pojasnjuje Siluanov.

Poudarja, da valuta ob nenadzorovani emisiji ne more biti zanesljiva in pojasnjuje, da zato dolg raste.

»To preusmerja proračunske izdatke, vključno s sredstvi za servisiranje dolga. Obrestne mere rastejo, denarja je manj za tekoče obveznosti in potrebe države,« pravi Siluanov.

Ameriško finančno ministrstvo (FED) je prejšnji teden napovedalo, da si bo v zadnjem letošnjem četrtletju izposodilo 776 milijard dolarjev.

FED na razpotju - ne financira mir, ampak ameriške vojne po svetu. Vir: Posnetek zaslona, X

To je največji znesek, ki si ga je ameriška vlada kadarkoli izposodila v četrtem četrtletju, poroča CNN.

Čeprav gre za neslaven rekord, bi lahko bilo še slabše. Ta vsota pa je za 76 milijard dolarjev nižja od avgustovske ocene ministrstva za finance, ker je bilo pobiranje davkov v oktobru višje od pričakovanega.

V izjavi so dodali, da se bo Washington v prvem četrtletju leta 2024 verjetno zadolžil za dodatnih 816 milijard dolarjev, kar prav tako predstavlja rekordno raven zadolževanja za prvo četrtletje.

V tretjem letošnjem četrtletju so se ZDA izposodile za 1,01 bilijona dolarjev, kar je 277 milijard dolarjev več od pričakovanj v majski oceni.

Kot poroča CNBC, je ameriška vlada nedavno napovedala, da bo proračunski primanjkljaj za leto 2023 znašal okoli 1,7 bilijona dolarjev.

Spomnimo, januarja letos je bila presežena zakonska meja dolga ZDA, ki je znašala 31,4 bilijona dolarjev. Zaradi tega je bilo ameriško ministrstvo za finance prisiljeno sprejeti nujne ukrepe.

V zadnjih mesecih je administracija Joeja Bidna pozvala Kongres, naj zviša mejo dolga. Republikanci, ki nadzorujejo predstavniški dom, so se naposled strinjali, da bodo zvišali zgornjo mejo dolga z znatnimi proračunskimi rezi.

Ameriški predsednik Joseph Biden je podpisal zakon o zvišanju zgornje meje državnega dolga, ki ga je Kongres potrdil 3. junija. Nova meja bo dosežena do 2. januarja 2025. Kot je izjavil Biden, je ta pobuda preprečila gospodarsko krizo in kolaps ZDA.

Dogovor, ki bo zagotovil 886 milijard dolarjev za obrambo, 121 milijard dolarjev za zdravstveno varstvo veteranov in 637 milijard dolarjev za druge neobrambne programe v proračunskem letu 2024 (začetek 1. oktobra), je senat odobril 1. junija, predstavniški dom pa 31. maja.

Medtem se je gospodarstvo Evropske unije, izraženo v dolarjih, občutno skrčilo in predstavlja le 65 odstotkov velikosti gospodarstva ZDA.

To je v pičlem desetletju za skoraj tretjino manj kot leta 2013, ko je gospodarstvo EU predstavljalo 91 odstotkov velikosti gospodarstva ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek