REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reuters: Evropska unija kopiči rusko gorivo pred lastno prepovedjo uvoza iz Rusije

Reuters: Evropska unija kopiči rusko gorivo pred lastno prepovedjo uvoza iz RusijeEmbargo EU na rusko nafto bo začel veljati prihodnji mesec, medtem ko bo prepoved uvoza naftnih derivatov začela veljati 5. februarja. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Embargo na ruske naftne derivate se začne čez manj kot tri mesece in blok sedemindvajset držav Evropske unije nima alternativnih virov, poroča Reuters, ki razkriva, zakaj se bo kmalu cenejše gorivo – znova podražilo.

V Sloveniji bosta sicer ceni dizla in 95-oktanskega bencina izven avtocestnega križa od jutri dalje znašali 1,623 evra za liter dizelskega goriva in 1,464 evra za liter bencina.

Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znašala 1,306 evra na liter.

Za 95-oktanski bencin je napoved Financ manj zanesljiva, a kaže, da bo liter bencina cenejši za dva centa in bo stal okoli 1,46 evra.

Občutneje naj bi se spremenila cena dizla, saj naj bi se liter pocenil za 11 centov in bo stal okoli 1,60 evra.

Evropske medijske hiše takšno pocenitev napovedujejo zaradi pocenitev surove nafte na mednarodnih trgih v preteklem 14-dnevnem obdobju in manjše okrepitve evra v primerjavi z dolarjem.

Nove cene bodo veljale do 5. decembra.

A ob tem ne pojasnijo, da je za padec cen krivo tudi – množično kupovanje še vedno poceni ruskega goriva, ki se bo uradno končalo prav – 5. decembra, ko nastopijo sankcije EU.

Evropski trgovci namreč povečujejo nakupe ruskega dizelskega goriva pred embargom EU na ruske naftne proizvode, ki začne veljati februarja, je v ponedeljek poročal Reuters, ki se sklicuje na sledilnik tovora Vortexa.

Po poročilu so ruske pošiljke dizelskega goriva, namenjene v regijo skladiščenja Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA), od 1. novembra do 12. novembra narasle na 215.000 sodčkov na dan. Po besedah ​​Pamele Munger, višje voditeljice analitike Vortexa, je to 126-odstotno povečanje od oktobra.

Poleg tega je po podatkih Refinitiva do zdaj ruski dizel predstavljal 44 odstotkov uvoza goriva v bloku v primerjavi z 39 odstotkov prejšnji mesec.

To pomeni, da Rusija ostaja največja dobaviteljica dizelskega goriva v regiji, kljub dejstvu, da se je skupni uvoz ruskih goriv v EU v zadnjih mesecih močno zmanjšal zaradi sankcij, povezanih z Ukrajino.

Embargo EU na rusko nafto bo začel veljati prihodnji mesec, medtem ko bo prepoved uvoza naftnih derivatov začela veljati 5. februarja.

Analitiki opozarjajo, da bo regija težko našla alternativne vire za dizelsko gorivo, ko se to zgodi, saj jih je malo in so praviloma dražji, medtem ko evropska domača proizvodnja dizelskega goriva zaostaja za porabo v regiji.

»EU bo morala zagotoviti približno 500.000 do 600.000 sodčkov dizla na dan, da bi nadomestila ruske količine; zamenjave bodo prišle iz ZDA, pa tudi vzhodno od Sueza, predvsem z Bližnjega vzhoda in Indije,« je za Reuters povedal Eugene Lindell, tržni analitik pri energetskem svetovalnem podjetju FGE.

Zabava s poceni gorivi bo zato trajala – le do decembra…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek