REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Naftne sankcije so za Evropo »gospodarski samomor« po naročilu »ameriških gospodarjev«!

Putin: Naftne sankcije so za Evropo »gospodarski samomor« po naročilu »ameriških gospodarjev«!Putin ima v rokavu aduta... Vir: Posnetek zaslona, Telegram
Kaotične poteze Evrope bodo sčasoma služile povečanju prihodkov od nafte in plina prav Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je oznanil, da države Evropske unije delajo »gospodarski samomor« z zavračanjem cenejših ruskih energetskih virov ob prizadevanjih za uvedbo naftnega embarga.

Toda naftni embargo zaenkrat uspešno blokira od ruskega plina in nafte (tako kot večina držav EU) odvisna Madžarska ob tihi podpori peščice drugih evropskih držav, poroča Zero Hedge.

Zunanjim ministrom EU se namreč v ponedeljek ni uspelo dogovoriti o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi embargo na uvoz ruske nafte.

Zero Hedge povzema pisanje RIA Novosti, ki so poročale, da je Putin opisal, kako se je ves naftni sektor zdaj znašel v primežu »tektonskega premika«, ki ga bodo »slabo premišljene« sankcije Zahoda le še poslabšale.

Virtuelni nagovor se je odvil na energetski konferenci vodilnih v industrijskih panogah Rusije.

»Spremembe na naftnem trgu so tektonske narave in nadaljevanje običajnega poslovanja po starem modelu se zdi malo verjetno,« je dejal Putin. »V novih razmerah ni pomembno le pridobivanje nafte, ampak tudi izgradnja celotne vertikalne verige, ki vodi do končnega potrošnika.«

Po Putinovih besedah bo opuščanje ruskih energentov privedlo do tega, da bo Evropa postala regija z najvišjimi energetskimi stroški na svetu.

Opuščanje ruskih energentov bo privedlo do tega, da bo Evropa postala regija z najvišjimi energetskimi stroški na svetu.

»Očitno je, da bo z odhodom ruskih energetskih virov iz Evrope v druge regije sveta, s tem odšla tudi možnost povečanja gospodarske aktivnosti,« je poudaril Putin.

Kot strategijo, ki zagotavlja višje cene energentov in tudi višjo inflacijo, je označil trenutno pot, ki sta jo ubrale Evropska unija in Združene države.

Ob tem je pripomnil, da je »seveda takšen gospodarski samomor notranja zadeva evropskih držav,« poroča AFP.

Evropska industrija že zdaj sunkovito izgublja na konkurenčnosti v tekmi s podjetji v drugih regijah sveta.

Putin je v isti sapi poudaril, da bodo »kaotične poteze« Evrope sčasoma služile povečanju prihodkov od nafte in plina prav Rusiji, tudi po tem ko bo Moskva preusmerila oskrbo z energijo prijateljskim državam.

Zato je pozval odgovorne v vrhu ruske energetske industrije, naj bodo bolj proaktivni pri izkoriščanju nastalih razmer v korist ljudstva in države.

Putin je po poročanju državnih medijev opisal scenarij, v katerem bo Evropa občutila najhujše breme krize: »Zavrnitev ruskih energentov pomeni, da bo Evropa sistemsko postala regija z najvišjimi stroški energije na svetu. Da, seveda se bodo cene dvignile in bodo sredstva, energenti šli tudi v to regijo, vendar zelo neugodnih razmer ne bodo mogli korenito spremeniti.«

»To bo resno - in po mnenju nekaterih strokovnjakov nepreklicno! - spodkopalo konkurenčnost pomembnega dela evropske industrije, ki že zdaj sunkovito izgublja na konkurenčnosti v tekmi s podjetji v drugih regijah sveta,« je dejal Putin v torek, na srečanju z uradniki iz energetskega sektorja.

Dodal je, da so bili uradniki in prebivalci na Zahodu že dolgo preokupirani s skrbjo glede »podnebnih vprašanj« – zdaj pa preveč stavijo na učinkovitost alternativne energije, kar je tema, ki jo ruski predsednik poudarja že leta.

»Človek dobi vtis, da so naši zahodni kolegi, politiki in ekonomisti preprosto pozabili na temelje elementarnih zakonov ekonomije oziroma jih v svojo škodo raje namerno ignorirajo,« je poudaril ruski predsednik.

In v morda najbolj bojevitem delu govora, v katerem se je dotaknil Washingtona in njegovih evropskih zaveznikov, se je Putin posmehnil prestolnicam EU, za katere se zdi, da sprejemajo ukaze svojih »ameriških gospodarjev«.

»Danes vidimo, da evropske države iz povsem političnih razlogov, zaradi lastnih ambicij in pod pritiskom svojih ameriških gospodarjev, uvajajo vse več sankcij na naftni in plinski trg. Vse to povzroča inflacijo in namesto da bi priznale svoje napake - iščejo krivca na drugem mestu, « je posmehljivo sklenil Putin.

Delite članek