REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proti naftni katastrofi, ki se pripravlja: Indija ne bo podprla uveljavljanja zgornje meje cen ruske nafte

Proti naftni katastrofi, ki se pripravlja: Indija ne bo podprla uveljavljanja zgornje meje cen ruske nafteZaseženi tanker z iranskim bencinom - ZDA naravne vire ropajo tudi neposredno. Vir: Twitter, zajem zaslona

Indija bo zavrnila načrt skupine sedmih držav (ZDA, Kanada, Nemčija, Francija, Italija, Združeno kraljestvo in Japonska) za uvedbo zgornje meje cen ruske nafte, je v petek dejal politolog Nandan Unnikrishnan.

Zelo mogoče je, da bo uvedba cenovne kapice na rusko nafto privedla do povišanja cen nafte decembra letos.

»Po mojem mnenju se Indija temu ne bo pridružila, čeprav bi [cenovna omejitev] znižala ceno [nafte] in se spopadla z gospodarskimi izzivi, s katerimi se sooča Indija. Indija se tej odločitvi ne bo pridružila, ker je odločitev motivirana z režimom sankcij proti Rusiji. In Indija se ne pridružuje tem sankcijam,« je za tiskovno agencijo RIA povedal Unnikrishnan.

V petek so finančni ministri skupine G7 napovedali, da nameravajo prepovedati pomorske storitve, ki prevažajo rusko nafto, če njene cene ne odobrijo njihovi »mednarodni partnerji«, s čimer so dejansko napovedali uvedbo mehanizma omejitve cen.

Dejanska zgornja meja cene ruske nafte - kot si jo je omislila skupina G7 - še ni bila razkrita, prejšnji mesec pa so se pojavila poročila, da obstajajo predlogi, da se zgornja meja določi na polovico trenutne tržne cene. Po poročanju Bloomberga so razpravljali o številkah od 40 do 60 dolarjev za sod.

Že sedaj je cena za sod bistveno višja, v povprečju okoli 86 dolarjev, v zadnjem času je presegala tudi 100 dolarjev, kar pomeni, da bi Rusija, če bi želela nafto prevažati s pomočjo tujih tankerjev in pošiljke zavarovati s pomočjo tujih zavarovalnic - morala nafto prodajati pod tržno ceno.

Gre za nekakšno novodobno piratstvo in neokolonializem, za ropanje virov »sovražnih« držav s strani Zahoda, tokrat v sodobnejši različici, s pomočjo prepovedi poslovanja in posegom na trg, ki ga zahodne države sicer povsod branijo in zagovarjajo.

Idejo sicer zagovarja ameriška administracija oziroma ameriška finančna ministrica Janet Yellen.

Na družbenih omrežjih medtem v ilustracijo objavljalo »Putinovo reakcijo« na to idejo Washingtona.

Že sedaj je cena za sod bistveno višja, v povprečju okoli 86 dolarjev, v zadnjem času je presegala tudi 100 dolarjev, kar pomeni, da bi Rusija, če bi želela nafto prevažati s pomočjo tujih tankerjev in pošiljke zavarovati s pomočjo tujih zavarovalnic - morala nafto prodajati pod tržno ceno.

Iz Rusije so že sporočili, da bodo v države, ki bodo podprle tak ukrep prepovedali izvoz ruske nafte in nafto umaknili s trga.

Ali pa jo bodo prodali državam, ki diskriminatornih ukrepov ne bodo podpirale.

Zelo mogoče je, da bo uvedba cenovne kapice na rusko nafto privedla do katastrofalnega povišanja cen nafte že decembra letos.

Po besedah ​​Unnikrishnana bo morala Indija, če bo omejitev cen uvedena, zelo skrbno pretehtati svoje odnose s številnimi velikimi silami, vse prednosti in slabosti pa skrbno izračunati.

Obenem je opozoril, da se New Delhi skoraj ne bi smel bati kakršnih koli sekundarnih sankcij zaradi nakupa nafte iz Rusije.

Gre za pomembne gospodarske vezi Indije s številnimi zahodnimi zavezniki v indo-pacifiški regiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek