REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Počivalšek: Pri investicijskih obljubah za mariborsko letališče gre za zavajanje

Počivalšek: Pri investicijskih obljubah za mariborsko letališče gre za zavajanjeZdravko Počivalšek / Vir:STAfoto

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob robu podpisa dogovora za razvoj Savinjske regije v Rogaški Slatini komentiral tudi domnevni ponedeljkov podpis dogovora o 660 milijonov evrov vrednem vlaganju v razvoj mariborskega letališča v Budimpešti. Novice iz Maribora je označil za zavajanja, ki nimajo realne osnove.

V zvezi s podpisom dokumenta med dvema zasebnima družbama na vrhu držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko v Budimpešti je Počivalšek dejal, da se s tem ustvarja lažen vtis ali mnenje, da je država s to zadevo kakorkoli povezana. Ob tem je dejal, da gre pri tej informaciji v največji meri za mačka v žaklju.

Kot je ob tem spomnil, ima družba Aerodrom Maribor letališko infrastrukturo le v najemu in tudi lastnik te družbe, SHS Aviation, ki je v lasti azijskega kapitala, nima nobenega stika z državo.

Kot je ob tem spomnil, ima družba Aerodrom Maribor letališko infrastrukturo le v najemu in tudi lastnik te družbe, SHS Aviation, ki je v lasti azijskega kapitala, nima nobenega stika z državo. Sam sicer sploh ne ve, kaj točno so v madžarski prestolnici podpisali, saj pogodbe ni videl, je pa vse skupaj primerjal s tem, kot da bi nekomu dal v najem stanovanje, najemnik pa bi se brez njegovega soglasja lotil temeljite obnove.

"Zato je treba jasno in glasno povedati, da gre za zavajanje, saj podpisnika nimata pristojnosti za sklenitev pogodbe, čeprav verjetno imata interes za investicijo, tako kot tudi mi. Prav tako je za to najprej potrebno imeti državni prostorski načrt, šele po njegovem sprejetju pa lahko ustvarimo pogoje za transparenten način izbire investitorja," je dejal gospodarski minister.

Ob tem si Počivalšek želi, da bi tisti, ki bi zdaj rad gradili na novo, najprej na obstoječi letališki stezi in z novim potniškim terminalom, naredili nekaj več prometa, namesto da je število potnikov z lanskih 30.000 padlo pod 5000. Zato je dovolj prostora, da naredijo korak naprej že s tem, kar imajo, je dejal.

Minister je sicer dodal, da bo država naredila vse, da čim prej pripravi državni prostorski načrt, a si želijo tudi odgovornih in korektnih investitorjev, ki bodo v sodelovanju z njo ustvarili pogoje za izvedbo investicije.

"Vendar pa je normalno, da se za tak projekt najprej oglasiš pri lastniku zemljišč in se z njim pogovoriš, na kakšen način boš nekam vložil 660 milijonov evrov. Zelo si jih želim, seveda pa verjamem, da je treba najprej začeti s tem, kar imamo. In imamo dobro in razpoložljivo letališče, kjer bi končno morala začeti pristajati letala," je še dodal Počivalšek.

Podjetje SHS Aviation je v ponedeljek v Budimpešti z enim največjih gradbenih podjetij na svetu China State Construction Engineering Corporation podpisalo 660 milijonov evrov vreden dogovor oz. predpogodbo za prenovo in podaljšanje steze na letališču.

Podjetje SHS Aviation je v ponedeljek v Budimpešti z enim največjih gradbenih podjetij na svetu China State Construction Engineering Corporation podpisalo 660 milijonov evrov vreden dogovor oz. predpogodbo za prenovo in podaljšanje steze na letališču. Za zdaj ni znano, koliko je tak dogovor sploh zavezujoč, novico pa so javnosti prvi sporočili kar iz kabineta mariborskega župana Andreja Fištravca.

Na mariborski občini pričakujejo, da bodo državni prostorski načrt sprejet do marca 2018, nato pa bi investitor lahko začel postopke za pridobitev gradbenih dovoljenj in vsega, kar ta predpogodba zahteva. Denar naj bi bil v prvi fazi namenjen podaljšanju steze, nato pa tudi povečanju terminala, povečanju skladišč za tovor in za druge dejavnosti, hangarjem, hotelskim nastanitvam in podobno.

Delite članek