REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajci bodo v Edvarda Rusjana investirali 660 milijonov evrov

Kitajci bodo v Edvarda Rusjana investirali 660 milijonov evrovPortal Plus

Medtem ko nemški Fraport, novi lastnik ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika ni investiral omembe vrednih sredstev v infrastruturo, so Mariborčani očitno naredili "veliki met". Danes bodo predstavniki mariborskega letališča (SHS Aviation, d.o.o.), ki je že v lasti Kitajcev, skupaj z županom Andrejem Fištravcem v Budimpešti tudi formalno podpisali pogodbo s kitajskim investitorjem China State Construction Engineering Corporation v vrednosti 660 milijonov evrov.

Ob podpisu tako "težke" pogodbe se mariborskemu županu Andreju Fištravcu lahko samo smeji. China State Construction Engineering Corporation, ki bo v razširitev in razvoj mariborskega letališča Edvarda Rusjana vložila 660 milijonov evrov, je po zadnjih podatkih celo največje gradbeno podjetje na svetu.

Gradbena pogodba v vrednosti 660 milijonov evrov bo pomenila zagotovo največjo investicijo v vzhodno Slovenijo, še posebej pa bo to nepredstavljiva kapitalska injekcija v mariborsko regijo.

Pogodbo bodo danes podpisali v Budimpešti v sklopu šestega vrha držav sredne- in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske, ki se ga udeležuje tudi Slovenija. Gradbena pogodba v vrednosti 660 milijonov evrov bo pomenila zagotovo največjo investicijo v vzhodno Slovenijo, še posebej pa bo to nepredstavljiva kapitalska injekcija v mariborsko regijo.

 

Uradno sporočilo za javnost Mestne občine Maribor se glasi takole:

 

"Največje gradbeno podjetje na svetu je podpisalo sporazum o vlaganjih v mariborsko letališče vrednih 660 milijonov evrov. Projekt mariborskega letališča je bil uvrščen v iniciativo kitajske države One Beld, One Road, preko katere naj bi Kitajci za letališče v Mariboru zagotovili kar 660 milijonov evrov.

 

Podjetji SHS Aviation d.o.o. in China State Construction Engineering Corporation sta podpisala pogodbo o razvoju Mariborskega letališče v vrednosti 660 milijonov EUR. Gre za največje gradbeno podjetje na svetu, ki trenutno gradi 528 metrov visoko stavbo China Zun v Pekingu, na lestvici največjih globalnih korporacij Fortune global 500 zasedajo 24. mesto. V portfelju imajo izvedenih 6000 projektov v več kot 100 regijah oziroma državah, med večjimi izvedenimi gradbenimi projekti oziroma stavbami po svetu so nebotičnih v Kuala Lumpurju, nebotičnik v Džakarti, zgradbo svetovnega finančnega centra v Šanghaju, sedež CCTV v Pekingu, Disneyland v Šanghaju, t.i. Palmo v Dubaju. To je potrditev, da je Mariborsko letališče del One belt, One road projekta in s tem tudi dejanske zagotovitve finančnih sredstev in strokovnega znanja, ki ga takšen projekt potrebuje. Kot zanimivost – danes pogodbo s kitajskim podjetjem podpisuje tudi g. Ivu Boscarolu, ki potrjuje

 

Delegacija Mestne občine Maribor se je v Pekingu sestala s predstavniki podjetja China State Construction Engineering Corporation, župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca je sprejel Chen Wenjian, direktor mednarodnih projektov CSCEC. Na sedežu podjetja se izvedla predstavitev multiplikativnih učinkov investiranja v Maribor oziroma okolico Maribora, kar se navezuje na investiranje v Mariborsko letališče, razširitev industrijske cone Tezno in izgradnjo novega Mednarodnega poslovnega centra v Mariboru. Vse aktivnosti so pripeljale do izjemno pomembnega koraka na poti, do modernega in v svetovne prometne tokove vključenega  Mariborskega letališča."

Mariboru se že bojijo, da se bo ponovila zgodba Magne Steyr, ko so bili nenadoma zanjo zaslužni fantje iz SMC

Naslednji korak bo bržkone pripisovanje zaslug za to investicijo. V Mariboru se že bojijo, da se bo ponovila zgodba Magne Steyr, ko so bili nenadoma zanjo zaslužni fantje iz SMC. Živčnost, a tudi agresivnost strankarskih kadrov Mira Cerarja je pripisovati bližajočim se parlamentarnim volitvam, SMC pa mora za kampanjo nagrabiti čim več denarja. Poleg tega gre tudi za to, kdo bo nadzoroval provizije, ki so pri velikih investicijah običajne.

SMC je pri Magni zavohala "biznis", zato so tudi tako brezkompromisno peljali projekt, opozarjajo naši viri iz štajerske prestolnice. In ko smo že pri Magni: po naših informacijah se Kitajci resno zanimajo za vstop tudi v projekt Magna Nucleus, saj jih zanima izdelovanje električnih avtomobilov, Magnina lakirnica pa je pri tem takorekoč nujna.

 

Članek omogoča: Portal Plus

 

Delite članek