REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po Švejkovo: češki gostinci z zvijačo in humorjem prelisičili karanteno

Po Švejkovo: češki gostinci z zvijačo in humorjem prelisičili karantenoObupani gostinci tudi v Pragi. Vir: Twitter

Domiselna protestna iniciativa čeških gostincev »Crknjeni pes« je razkrila, kako bi se lahko rešili vztrajne karantene oziroma »lockdowna« na Češkem.

Gostinci so se v skladu z idejo, ki je vredna Jaroslava Haška in njegovega zabavnega vojaka Švejka namreč odločili, da ustanovijo stranko »Odprli bomo Češko«, vse restavracije, kavarne, pivnice in trgovine, ki bi želele biti odprte, da sprejmejo goste, pa bodo po novem sistemu prijavljene kot »lokalne celice«, kjer imajo člani novoustanovljene politične stranke - svoje sestanke.

»Katerakoli restavracija, ki se bo prijavila, bo dobila registracijo kot celica politične stranke. Organizirali bomo sestanke, gostje pa bodo člani naše politične stranke. Sestanki lokalnih skupščin, političnih strank in parlamentov so izvzeti iz zakona o izrednih situacijah,« je dejal Jirži Janeček, eden od začetnikov odpora čeških gostincev proti zapiranju.

Odvetnik Radek Suhi pa je dejal, da bo v vsaki restavraciji ali lokalu peticija, ki je nujna za ustanovitev političnega gibanja, na vhodu pa bo izobešen jasen znak, da je to pravzaprav sedež lokalne strankarske organizacije.

Janeček, nekdanji predsednik skrajno desne stranke je na Češkem sicer znan po dvorjenju antisemitu Adamu B. Bartošu in sanjah o bratstvu s francosko skrajno desnico, zdaj pa doživlja razcvet kot uporniški gostinec, poročajo mediji v Pragi.

Zdi se, da mu je sedaj končno uspel veliki met toda v gostilniški politiki - Janečekovi pobudi se je že pridružilo in registriralo preko1000 restavracij in kavarn, v katerih se bodo v času karantene lahko sestajali člani in simpatizerji nove stranke.

»To je odgovor na to, da ta vlada zlorablja svojo moč,« je dejal Janaček in dodal, da nova stranka kljub temu ne bo sodelovala na jesenskih volitvah.

Prazne mize v Pragi Vir:Twitter
Zaprte kavarne tudi v Pragi. Vir: Twitter

Pobuda »Crknjeni pes« je dobila bizarno ime po češkem epidemiološkem sistemu, katerega kratica PES na češkem (in slovenskem) jeziku pomeni psa, vlada pa je psa izbrala tudi za simbol petih stopenj tveganja za okužbo s koronavirusom v epidemiji Covida-19.

Pes namreč ali maha z repom, ko je nevarnost manjša, ali pa besno napada, ko je nevarnost večja v peti stopnji ukrepov.

Protest gostincev na Češkem se je sicer začel že v začetku januarja, ko so gostinci prižgali sveče v praznih čašah za pivo od središča Prage do sedeža vlade na drugi strani Vltave.

Protesti se širijo tudi na Poljskem, kjer planinske koče in zimski turistični centri napovedujejo, da ne bodo več spoštovali vladnih ukrepov.

Gre za podoben upor, kot se je zgodil na Slovenskem, natančneje - Krvavcu konec decembra.

Diskoteka »Face to face« iz mesta Ribnjik na jugu Poljske se odpira ta teden, vsi gosti pa bodo ustanovitelji nove stranke Štrajk gospodarstvenikov.

Restavracije na Poljskem tudi vabijo druge poslovneže, da jih uporabijo kot poslovni prostor in kot pisarne za svoje delo ter se lahko ob tem tudi – ugodno nahranijo.

Delite članek