REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Panika v Pfizerju: zaposlena ukradla 12.000 datotek, vključno s poslovnimi skrivnostmi o proticovid cepivu

Panika v Pfizerju: zaposlena ukradla 12.000 datotek, vključno s poslovnimi skrivnostmi o proticovid cepivuVir: Twitter

Ameriško podjetje Pfizer je sporočilo, da je njihova dolgoletna uslužbenka ukradla na tisoče podatkov, vključno z dokumenti o poslovnih skrivnostih, povezanih s cepivom proti covid-19, je razvidno iz tožbe vložene pred zveznim sodiščem v Kaliforniji.

Chun Xiao Li naj bi na račun Google Drive prenesla več kot 12.000 datotek, vključno s številnimi dokumenti zaupne vsebine, je Pfizer navedel v tožbi, poroča Bloomberg Low.

V dokumentih so različne vsebine, vključno z analizo cepiva, operativnimi cilji in razvojnimi načrti za nova zdravila.

Pfizer je v tožbi poudaril, da meni, da je gospa Li, ki naj bi bila njihova »kmalu nekdanja zaposlena«, odšla h konkurenci, v farmacevtsko družbo Xencor Inc.

Pfizer trdi, da ima Lijeva še vedno v posesti prenosni računalnik, ki vsebuje dokumente, »potencialno povezane s številnimi Pfizerjevimi cepivi, zdravili in drugimi inovacijami«, pri čemer se tožba še posebej osredotoča na informacije, ki naj bi jih domnevno imela v zvezi s cepivom proti koronavirusni bolezni covid-19 in monoklonskimi protitelesi.

V podjetju so prepričani, da je prenesla občutljive datoteke med 23. in 26. oktobrom letos, kar naj bi dokazala opravljena forenzična analiza računalniških naprav Chun Xiao Li.

Za Pfizer je začela delati na Kitajskem leta 2006, preden se je leta 2016 preselila v San Diego, med zaposlitvijo pa je podpisala tudi pogodbo o zaupnosti.

Lijeva se na prošnjo časnikov za komentar ni odzvala, tiskovni predstavnik Xencorja pa je izjavil, da to podjetje ni del Pfizerjeve tožbe, in ni hotel nadalje komentirati odmevnega primera.

Pfizer zahteva začasno prepoved, da Li uporablja, objavlja, prenaša ali spreminja kakršno koli zaupno informacijo, ki jo ima, in želi tudi, da sodišče Lijevi naloži, naj jim izroči svoj račun Google Drive in vse računalniške naprave.

Ameriški okrožni sodnik je nato odredil začasno blokado in Lijevi prepovedal uporabo katere koli Pfizerjeve poslovne skrivnosti, poroča Reuters.

Vodilni iz Pfizerja so v tožbi opozorili, da konkurenca »neusmiljeno« novači njihove zaposlene, zlasti v letu 2021.

V Pfizerju so torej ukradli pomembne podatke, ki zanimajo predvsem konkurenco in to seveda ni prav.

Toda podatke o izdelavi cepiv proti koronavirusu bi morali res čim prej spremeniti v informacije javnega značaja.

Temu se sedaj upirajo predvsem evropske države, na čelu z Nemčijo.

Podatke o izdelavi cepiv proti koronavirusu bi morali čim prej spremeniti v informacije javnega značaja.

Zaradi koristi svojih farmacevtskih podjetij.

In v škodo človeštva.

Bo nova nemška vlada ravnala drugače? Mnogi upajo na to.

V svetu je še vedno 4,7 milijade necepljenih.

In zato smo dobili - sev omikron.

Delite članek