REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi rekord cene plina v Evropi

Novi rekord cene plina v EvropiČeprav je v Evropi kurilne sezone konec, analitiki ocenjujejo, da k skokoviti rasti cen plina prispeva priprava novega bruseljskega paketa sankcij Ruski federaciji. Vir: Posnetek zaslona, X

Cena plina na borzi v Evropi je v četrtek prvič po decembru 2023 presegla 400 dolarjev za tisoč kubičnih metrov, poroča TASS.

Med trgovanjem na londonski borzi ICE je cena plina najprej znašala 389,7 dolarja za tisoč kubičnih metrov.

Nato je dosegla najvišjo vrednost 408,944 dolarja, preden se je ustalila pri 405,5 dolarja za tisoč kubičnih metrov.

Cena junijske terminske pogodbe v vozlišču TTF na Nizozemskem se je povzpela na okoli 401 dolar za 1000 kubičnih metrov.

Delež vetrne energije v proizvodnji električne energije v EU je maja dosegel le 14 odstotkov, kar je najmanj po septembru 2023.

Poleg tega popravila plinskih naprav na Norveškem, ki je trenutno glavni evropski dobavitelj plina s 30-odstotnim deležem, povzročajo pritisk na cene plina.

Cena plina v Evropski uniji je začela postopno naraščati tudi po novici o smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija.

Čeprav se je kurilna sezona v Evropi 31. marca končala z rekordnimi 58,34-odstotnimi zalogami, podzemna skladišča pa so napolnjena 67,53-odstotno, je po ocenah borznih strokovnjakov priprava novega svežnja proti-ruskih sankcij in razprava o prepovedi pretovarjanja ruskega utekočinjenega naravnega plin (LNG) prispevala k skoku cen plina v evropskih pristaniščih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek