REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov udarec za Nemčijo: Sodišče preprečilo nakazilo neporabljenih milijard v proračun

Nov udarec za Nemčijo: Sodišče preprečilo nakazilo neporabljenih milijard v proračunOdločitev sodišča bi lahko zmanjšala rast največjega evropskega gospodarstva. Vir: Posnetek zaslona, X

Odločitev nemškega sodišča, ki je črtalo milijarde evrov iz zveznega proračuna, bi lahko zmanjšala rast v največjem evropskem gospodarstvu za kar pol odstotne točke, je za Reuters povedal vir z ministrstva za gospodarstvo.

Vladajoča koalicija bo zdaj morala najti način, kako zamašiti veliko luknjo v svojih financah, potem ko je sodna odločba blokirala načrt vlade kanclerja Olafa Scholza, da bi 60 milijard evrov neporabljenih sredstev iz časa pandemije preusmerila v zelene pobude in podporo industriji.

»Po prvih okvirnih ocenah bi lahko izguba investicijskih sredstev povzročila, da bi bila rast v letu 2024 za približno pol odstotne točke nižja,« je dejal vir, ki je seznanjen z napovedmi ministrstva za gospodarstvo.

»Tako bi lahko razsodba negativno vplivala na gospodarsko rast,« je dodal vir.

Berlin pričakuje, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za 0,4 odstotka zaradi visoke inflacije, visokih cen energije in šibke mednarodne trgovine, so za Reuters v petek povedali vladni viri. Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrstvo za gospodarstvo je prejšnji mesec za prihodnje leto napovedalo 1,3-odstotno rast.

Sodba sodišča je povečala napetosti v vladi kanclerja Scholza, ki ji je podpora strmoglavila, saj se bori z nizom kriz in recesijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek