REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Sankcije Evropske unije proti Rusiji uničujejo Evropo

Newsweek: Sankcije Evropske unije proti Rusiji uničujejo EvropoV zadnjih 18 mesecih je padla več kot tretjina vlad v Uniji, trend pa se bo še povečal, ko bodo evropski volivci spoznali, da so bile njihove gospodarske žrtve za vojno v Ukrajini zaman. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sankcije, ki so jih proti Rusiji uvedle države Evropske unije, rušijo politični red v Evropi, menita nekdanji vodja misije ZDA v Savdski Arabiji David Rundell in nekdanji svetovalec ameriškega centralnega poveljstva Michael Gfoeller, ki je služboval v Vzhodni Evropi in Sovjetski zvezi 15 let.

V avtorskem članku za Newsweek omenjena strokovnjaka poudarjata, da se je Evropa z uvedbo embarga Rusiji prikrajšala za cenovno dostopno hrano in poceni energente, kar je povzročilo rast cen na stari celini, pa tudi zastoj v gospodarski rasti.

»Med februarjem in majem 2022 se je cena nafte OPEC-a dvignila s 75 na 125 dolarjev za sod.

V istem obdobju je cena pšenice v Nemčiji poskočila s 350 na 530 dolarjev za tono.

Lani se je strošek ogrevanja povprečne nemške družinske hiše dvignil s 1500 na 5250 dolarjev. Zato je tamkajšnja vlada zagotovila paket 200 milijard dolarjev iz sklada EU, ki je nemške davkoplačevalce na koncu stal več kot vsa vojaška oprema, ki so jo ZDA poslale v Ukrajino naštevata Gfoeller in Rundell.

Dodajata še, da je letna stopnja inflacije v letu 2022 v evroobmočju poskočila na več kot deset odstotkov, medtem ko rast BDP še naprej pada.

Stopnja brezposelnosti na stari celini je skoraj dvakrat večja kot v ZDA.

Gospodarske težave je stopnjeval tudi ogromen val ukrajinskih beguncev (po podatkih ZN osem milijonov), ki je obremenil javne službe in proračune vlad EU, zaradi privilegirane obravnave Ukrajincev pa tudi nahujskal lokalno prebivalstvo.

Zato strokovnjaka opozarjata, da so imele gospodarske težave, ki so jih povzročile sankcije proti Ruski federaciji, pomembne politične posledice – v zadnjih 18 mesecih je v Uniji oziroma Evropi padla skoraj tretjina vlad (na primer v Italiji, Španiji, Moldaviji, Romuniji, Bolgariji, Veliki Britaniji, na Švedskem, Finskem, Nizozemskem, ...), medtem ko je oblast v treh največjih gospodarstvih na celini vse bolj majava – v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

»Vse države se soočajo z gospodarskimi težavami zaradi sankcij, uvedenih Rusiji. Zmaga Ukrajine v sporu z Rusko federacijo je zelo vprašljiva, pa tudi, da je mir mogoče doseči brez bistvenih koncesij s kijevske strani. Ko evropski volivci spoznajo da so bile njihove ekonomske žrtve zaman, bo padlo še več vlad v EU,« ocenjujeta ameriška strokovnjaka.

Besedilo skleneta s tezo, da bo najresnejša posledica vojne NATO bloka z Rusijo vzpon konservativnih, nacionalistično-populističnih vlad po vsej evropski celini, kar se že dogaja z Alternativo za Nemčijo (AfD) in francosko stranko Nacionalni zbor, ki ga po Marine Le Pen od lanskega novembra vodi 27-letni Jordan Bardella.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek