REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemcem nikoli dovolj: Banke jim ne dajejo posojil, stranke trošijo manj

Nemcem nikoli dovolj: Banke jim ne dajejo posojil, stranke trošijo manjNekdaj najmočnejše evropsko gospodarstvo je v krizi zaradi vse težjih pogojev poslovanja podjetij. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemške banke vse težje dajejo posojila podjetjem, je ugotovitev v torek objavljene najnovejše raziskave Inštituta za ekonomske raziskave IFO iz Münchna.

Septembra je 29,2 odstotka anketiranih podjetij v tekočih kreditnih pogajanjih izjavilo, da so banke zadržane, kar je povečanje v primerjavi z 21,3 odstotka podjetij, ki so o teh težavah poročala junija.

Komentar Wall Street Journala o vplivu gospodarske politike ameriškega predsednika Joeja Bidna na valuto evro-območja. Vir: Posnetek zalsona, X

»Banke postopoma zvišujejo obrestne mere za posojila in jih nerade odobravajo,« je komentiral vodja raziskav IFO Klaus Wohlrabe.

Nad zadržanostjo bank se pritožuje 31,5 odstotka podjetij, ki opravljajo storitve, in 27,7 odstotka proizvodnih podjetij.

Nad težkimi pogoji za pridobivanje posojil se pritožuje nekaj manj kot 40 odstotkov proizvajalcev električne opreme, prav tako 31,6 odstotka proizvajalcev strojev in opreme ter 31 odstotkov podjetij za gradnjo stanovanj.

Trgovci na drobno se pritožujejo, da kupci manj trošijo, kar se odraža tudi v bančnem kreditiranju. Skupaj 28,2 odstotka podjetij na drobno navaja, da so banke previdne pri odobravanju posojil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek