REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ne kupujejo avtomobilov in gradbenega materiala: trgovina na drobno v ZDA prvič po sedmih mesecih – močno upadla

Ne kupujejo avtomobilov in gradbenega materiala: trgovina na drobno v ZDA prvič po sedmih mesecih – močno upadlaV ZDA je stavkalo 49.000 delavcev General Motorsa. Vir: Twitter

Trgovina na drobno v ZDA septembra letos prvič v sedmih mesecih beleži občuten padec.

Ali je to prvi konkreten glasnik prihajajoče nove svetovne gospodarske krize, ki jo že nekaj časa napovedujejo analitiki, se sprašujejo ameriški in britanski mediji.

Tiskovna agencija Reuters ocenjuje, da se lahko slabitve v proizvodnem sektorju razširijo in vplivajo na širše gospodarstvo, kar pušča odprta vrata Zveznim rezervam (FED), da spet znižajo referenčno obrestno mero do konca oktobra.

Ameriška trgovina na drobno je prejšnji mesec upadla za 0,3 odstotka, ker so gospodinjstva zmanjšala nakupe tako motornih vozil in gradbenega materiala kot potrošnjo na različne hobije, hkrati pa oklestila tudi spletne nakupe, je sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino.

To je prvi padec maloprodaje v ZDA od februarja letos.

Podatki za avgust so bili popravljeni nekoliko navzgor, in kažejo, da se je prihodek od prodaje na drobno povečal za 0,6 odstotka namesto za 0,4 odstotka, kot je bilo predvidevano.

Ekonomisti, ki jih je anketiral Reuters, so za september napovedali 0,3-odstotno rast maloprodaje.

V primerjavi s septembrom lani je prodaja na drobno v ZDA zrasla za 4,1 odstotka.

Nekateri ekonomisti opozarjajo, da je bila eden od dejavnikov teh negativnih sprememb tudi skoraj mesec dni dolga stavka 49.000 delavcev General Motorsa.

Če se izvzamejo avtomobili, bencin, gradbeni material ter storitvene dejavnosti – predvsem priprava in postrežba hrane - je prodaja na drobno septembra stagnirala, potem ko je avgusta napredovala za nerevidiranih 0,3 odstotka.

Podatki o upočasnitvi potrošnje prebivalstva prihajajo kmalu potem, ko so bila objavljena poročila, ki kažejo na skromno povečanje števila delovnih mest in dejavnosti v ameriškem storitvenem sektorju septembra, sklene britanska agencija.

Delite članek