REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Največji ameriški proizvajalec žebljev na robu preživetja zaradi tarif na jeklo

Največji ameriški proizvajalec žebljev na robu preživetja zaradi tarif na jekloVIR: Insajder.com

Mid Continent Nail, ki je največji proizvajalec žebljev v ZDA, je včeraj sporočil, da jim grozi zaprtje zaradi novo-uvedenih davčnih obremenitev na uvoz jekla. 

Direktor Chris Pratt je tako na vprašanja novinarjev včeraj odgovoril: »Lahko vam povem, da če ne dobimo takojšnje razbremenitve, bomo zaprti v naslednjih 20 ali 30 dneh.«

Že junija letos so pri podjetju opozorili, da jim grozi zaprtje, če ne bodo deležni izjeme glede novih davčnih obremenitev za uvoz jekla.

Že junija letos so pri podjetju opozorili, da jim grozi zaprtje, če ne bodo deležni izjeme glede novih davčnih obremenitev za uvoz jekla. Glede tega so se sestali tudi s gospodarskim ministrom Wilburjem Rossom, zaradi česar so optimistični. 

»Minister Ross je bil zelo naklonjen naši situaciji, še posebej izgubi 500 delovnih mest, če zapremo,« je dajal Pratt. Pred uvedbo tarif na jeklo in aluminij v juniju je podjetje imelo 500 zaposlenih, a so jih od takrat odpustili že 150. 

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedel 25 % obdavčitev uvoženega jekla in aluminija, pri čemer je to njegova vlada utemeljila, da bo s tem zaščitila lastno industrijo, ki je pomemben del nacionalne varnosti.

Medtem ko je to pozitivno vplivalo na ameriške proizvajalce jekla in aluminija, ki so dobili nove stranke (ki so predhodno kupovale v tujini), a hkrati zaradi velikega povpraševanja ne morejo zadovoljitvi vseh naročil. Uvedba tarif je povečala ceno osnovnih surovin, zaradi česar je podjetje moralo dvigniti cene na svoje proizvode. Posledične so naročila pričela upadati. 

Dotično ministrstvo je v zadnjih tednih bilo deležno več kot 20.000 takih prošenj, saj razna (predelovalna) podjetja ne morejo dobiti potrebnih surovin (jekla in aluminija) s strani ameriških proizvajalcev. 

Gospodarsko ministrstvo naj bi prošnjo za odobritev izjeme oz. izločitve podjetja iz dodatnega obdavčenja obravnavalo naslednji teden. Dotično ministrstvo je v zadnjih tednih bilo deležno več kot 20.000 takih prošenj, saj razna (predelovalna) podjetja ne morejo dobiti potrebnih surovin (jekla in aluminija) s strani ameriških proizvajalcev. 

Največji ameriški proizvajalec jekla, Nucor Corporation, je zavrnil navedbe Mid-Continent Naila, rekoč da ameriški proizvajalci lahko pokrijejo vse potrebe po jeklu in drugih kovinah. Pratt je to zavrnil, da nobeno ameriško podjetje samo na sebi ne more pokriti njihove potrebe.

Zato pri podjetju že razmišljajo o zaprtju ameriških tovarn in o preselitvi proizvodnje v Mehiko, kjer se nahaja tudi njihovo starševsko podjetje Deacero. Na ta način bi lahko izdelane žeblje prodajali v ZDA brez povišanja cene zaradi tarif, saj se slednje nanašajo le na surovine. 

Mid Continent se v ameriški zvezni državi Missouri nahaja že več kot 25 let, pri čemer je od leta 2012, ko jih je prevzel Deacero, skoraj podvojilo svoj obseg.