REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najdražji telefonski klic v zgodovini izbrisal petino vrednosti Facebooka

Najdražji telefonski klic v zgodovini izbrisal petino vrednosti FacebookaMark Zuckerberg - CEO Facebooka Vir: Pixell

Včerajšnji dan je bil eden od najbolj dramatičnih v vsej zgodovini Facebooka. Podjetje je namreč doživelo najhujši dan v svoji zgodovini. Vrednost delnic po napovedi počasne rasti prihodkov je do konca leta padla za 20 odstotkov. Facebook je tako izgubil okoli petino tržne vrednosti, kar je največja enodnevna izguba, ki jo je v zgodovini borznega trgovanja utrpelo javno podjetje. Mark Zuckerberg je v dveh urah izgubil več kot 17 milijard evrov. Vrednost podjetja je padla na okoli 70 milijard dolarjev, samo dan potem, ko so vodilni v podjetju napovedali manjšo rast prihodkov in zaslužkov.

Mark Zuckerberg v dveh urah izgubil 17 milijard dolarjev.

Nekateri delničarji so prepričani, da ima mark Zuckerberg preveč oblasti v podjetju. Investicijsko podjetje Trillium Asset Management, ki je lastnik okoli 11 milijonov delnic Facebooka predlaga ločitev funkcije direktorja (CEO) in predsednika uprave podjetja. 

»Vodilni direktor, ki istočasno dela tudi v vlogi predsednika uprave, lahko izvaja odločilen vpliv v podjetju in zasleduje svoje cilje, s tem pa slabi nadzorno sposobnost uprave nad menedžmentom. Ločitev funkcije predsednika uprave in glavnega direktorja bi zmanjšala ta konflikt, neodvisna uprava pa bi zagotovila najbolj jasno delitev moči med menedžmentom in upravo,« so zapisali v svojem predlogu. Vendar pa sedanja »dvojna« struktura podjetja Zuckerbergu daje 60 odstotkov glasovalnih pravic, zato ni verjetno, da bo ta predlog sprejet.

Facebook - logo v kapljicah Vir:Pixell

Bolj jasno je, kaj je povzročilo tako velik padec vrednosti podjetja. Razlog za to je bil »konferenčni klic« finančnega direktorja podjetja David Wehnerja in pogovor z največjimi delničarji Facebooka. V pogovoru jim je David Wehner povedal, da se bo rast prihodkov najverjetneje upočasnjevala do konca letošnjega leta. Ni rekel, da bodo prihodki nazadovali, ampak da se bo upočasnila rast prihodkov »na enoštevilčne odstotke rasti v naslednjih šestih mesecih.« Toda to je bilo dovolj – začela se je razprodaja delnic.

Podjetje tako prvič od leta 2015 ni preseglo napovedi analitikov glede četrtletnih prihodkov. Napovedi so namreč znašale 13,3 milijarde dolarjev. Delnice Facebooka so se po objavi rezultatov tako najprej pocenile za sedem odstotkov. Finančni direktor je napovedal tudi nova vlaganja podjetja v varnost, krepitev varovanja zasebnosti in podobno – kar bo seveda zelo resno zarezalo v dobičke. Sledila je hitra reakcija investitorjev, ki so začeli prodajati delnice Facebooka.

Delnica Facebooka se je v nadaljevanju trgovanja pocenila skoraj za 25 odstotkov. Izginilo je 130 milijard dolarjev (111 milijard evrov) tržne vrednosti, ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg pa je v dveh urah izgubil skoraj 17 milijard dolarjev (14,6 milijarde evrov) in padel s tretjega na šesto mesto Bloombergove lestvice milijarderjev.

Analitiki ocenjujejo, da je to popravek, ki bo omogočil, da bo Facebook preživel.

Takšne izgube tudi na Wall Streetu skoraj ne pomnijo. Po drugi strani pa je malo podjetij, ki je v tako kratkem času doseglo tako veliko, kot to velja za Facebook. Zato analitiki ocenjujejo, da je to »popravek, ki bo omogočil, da bo Facebook preživel.«

Facebook - protesti v Bruslju Vir:Pixell

Vse bolj jasno je tudi, da se je v ZDA in Evropi rast podjetja ustavila. V ZDA ima na primer 231 milijonov uporabnikov, vendar se je v zadnjem letu število v ZDA povečalo samo za 2 odstotka, medtem ko je v Evropi število uporabnikov v zadnjih treh mesecih realno padlo. V ostalem delu sveta pa bi se lahko »skrivalo« še več sto milijonov novih naročnikov.

Vendar povprečen uporabnik Facebooka v ZDA podjetju prinese 26 dolarjev, povprečen evropski uporabnik pa zgolj osem dolarjev zaslužka. V ostalem delu sveta pa so ti zaslužki bistveno manjši.

Facebooku pa je zelo škodila tudi prodaja podatkov uporabnikov ob škandalu z podjetjem Cambridge Analytica, kar je povzročilo splošen odpor proti uporabi tega socialnega omrežja. Zaradi tega in za preprečevanje objav »lažnih novic« Facebook zaposluje dodatne ljudi, ki se borijo proti temu.

Od drugega četrtletja lani je število zaposlenih naraslo za 47 odstotkov na 30 275, do konca letošnjega leta pa bo podjetje zaposlilo skupaj 20 000 novih sodelavcev. Posodobitve, ki zahtevajo denar in so povezane z opisanim padcem vrednosti podjetja, so bile torej nujne.