REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija nad Facebook z drakonskimi globami zaradi objav, ki negirajo holokavst

Nemčija nad Facebook z drakonskimi globami zaradi objav, ki negirajo holokavstMark Zuckerberg, foto: Flickr

Lastnik Facebooka Mark Zuckerberg je napovedal, da to družbeno omrežje ne bo več umikalo objav, v katerih se negira holokavst. Nato ga je Nemčija opozorila, da njeni zakoni to izrecno prepovedujejo, ter da kazni za tiste, ki nemudoma ne umaknejo vse objave, ki vsebujejo sovražni govor, znašajo do 50 milijonov evrov.

Zuckerberg pojasnjuje, da cilj Facebooka ni cenzuriranje posamičnih postov oziroma, da "prepreči komurkoli, da pove nekaj neresničnega, ampak, da se takšne objave in dezinformacije ne širijo naprej".

Ne sme biti prostora za antisemitizem. To vključuje tako verbalne in fizične napade na Jude, kot negiranje holokavsta

Ta izjava je okrepila že obstoječe kritike številnih vlad in organizacij na račun Zuckerbergovega družbenega omrežja, za katerega ocenjujejo, da ne dela dovolj, da bi ustavil ali zajezil sovražni govor.

"Ne sme biti prostora za antisemitizem. To vključuje tako verbalne in fizične napade na Jude, kot negiranje holokavsta", je sporočila nemška pravosodna ministrica Katarina Barley in zagrozila, da bo Nemčija takšne "incidente" zelo resno obravnavala in kaznovala.

Nekdanji minister pravosodja Nemčije Heiko Maas je že leta 2017 opozarjal, da "nihče ne sme braniti tistega, ki negira Holokavst."

Katarina Barley Vir: Pixell

V času svojega ministrovanja je uvedel zakon o urejanju družbenih omrežij. Zuckerberg, ki je tudi sam judovskih korenin trdi, da je tudi zanj negacija holokavsta žaljiva, ampak kljub temu je prepričan, da Facebook "ne bi smel brisati različnih mnenj".

Facebook v boju zoper lažne novice uporablja avtomatizirani software in zaposluje okoli 7500 ljudi, ki imajo le eno nalogo in ta je, da iščejo kontroverzne objave.

Raziskava Tehnične univerze v Berlinu, ki je analizirala več kot 300.000 objav na Facebooku in drugih forumih, je 18. julija razkrila, da se je antisemitizem na družbenih omrežjih razrasel in postal skrb vzbujajoč fenomen v Nemčiji.