REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nad Nemčijo lebdi strah pred recesijo: Prvi podatki kažejo, da gospodarstvo šepa tudi v tretjem četrtletju

Nad Nemčijo lebdi strah pred recesijo: Prvi podatki kažejo, da gospodarstvo šepa tudi v tretjem četrtletjuNemški zvezni statistični urad Destatis je sporočil, da je bruto domači proizvod v primerjavi s predhodnim četrtletjem padel za 0,1 odstotka. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Nedavni rezultati Nemčije so spodbudili zaskrbljenost glede njenega prihodnjega potenciala, saj se sooča s starajočo se delovno silo, preveliko odvisnostjo od Kitajske in potrebo po hitrem prehodu na nove vire energije.

Proizvodnja v nemških tovarnah je v tretjem četrtletju zabeležila upad, kar povečuje tveganje, da bo največje evropsko gospodarstvo zašlo v recesijo.

Nemški zvezni statistični urad Destatis je objavil, da je bruto domači proizvod upadel za 0,1 odstotka v primerjavi s predhodnimi tremi meseci, vendar še vedno manj od 0,2-odstotnega padca, ki so ga pričakovali ekonomisti, poroča Bloomberg.

V tretjem četrtletju so zabeležili upad zasebne potrošnje, pozitivno pa so vplivale investicije v opremo, so še zapisali v izjavi inštituta s sedežem v Wiesbadnu.

Nemško gospodarstvo je v tretjem četrtletju 2023 v primerjavi z enakim obdobjem lani padlo za 0,3 odstotka, medtem ko so trgi znova napovedovali večji padec - za 0,7 odstotka.

V sporočilu za javnost piše, da bo zvezni statistični urad podrobne rezultate za tretje četrtletje objavil 24. novembra.

Podatki poudarjajo boj Nemčije, da si opomore od padca, ki ga je povzročilo zvišanje cen energije minulo zimo.

To je edino večje gospodarstvo, ki ga Mednarodni denarni sklad letos vidi v krčenju, kar poraja vprašanja o njegovih dolgoročnih obetih.

»Nemško gospodarstvo se je še naprej spopadalo z višjimi obrestnimi merami, kraterom zunanjega povpraševanja in dražjo energijo. Zdaj pa vidimo prve znake, da bi se lahko gospodarska aktivnost do konca leta stabilizirala, čeprav tveganja še naprej strmijo na negativno stran,« je poudaril ekonomist Martin Ademer, poroča Bloomberg.

Višje obrestne mere doma in po svetu močno bremenijo povpraševanje po industrijskih izdelkih, na katere se Nemčija zanaša pri spodbujanju rasti.

Kemični velikan Lanxess je napovedal, da bo ta mesec zmanjšal število zaposlenih za sedem odstotkov, Volkswagen pa je dejal, da bo podvojil prihranke, da bi povečal dobičkonosnost.

Medtem ko je storitveni sektor prej beležil boljše rezultate, poslovna raziskava S & P Global kaže, da se je zagon zdaj umiril, še več, tudi na trgu dela, ki je bil do zdaj edina svetla točka, se pojavljajo razpoke.

Splošna dejavnost zasebnega sektorja se od začetka četrtega četrtletja še naprej zmanjšuje.

Analitiki, ki jih je anketiral Bloomberg, menijo, da bo nemško gospodarstvo leta 2024 zraslo za 0,5 odstotka.

Drugi podatki o BDP iz regije so drugačni. Medtem ko sta Španija in Belgija ohranili rast, je Avstrija padla v recesijo zaradi padca potrošnje in investicij.

Podatki za evrsko območje z 20 državami bodo objavljeni v torek, analitiki pa ocenjujejo, da se je rast ustavila med julijem in septembrom. Gospodarsko zaupanje v regiji se je upočasnilo že šesti mesec, čeprav manj od pričakovanj.

Nedavni rezultati Nemčije so spodbudili zaskrbljenost glede njenega prihodnjega potenciala, saj se sooča s starajočo se delovno silo, preveliko odvisnostjo od Kitajske in potrebo po hitrem prehodu na nove vire energije.

Najvišji uradniki, vključno s predsednikom Bundesbank Joachimom Nagelom, so posvarili pred prevelikim pesimizmom in opozorili na sposobnost države, da se prilagaja.

Vendar pa so priznali potrebo po ukrepanju, pri čemer je minister za gospodarstvo Robert Habeck prejšnji teden pozval k odločitvam za zaščito države kot poslovne destinacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek