REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mafija v Italiji še vedno uporablja staro valuto, politiki pa si želijo  - »nove lire«

Mafija v Italiji še vedno uporablja staro valuto, politiki pa si želijo  - »nove lire«Mafija ima raje lire kot evre
Organizirane kriminalne združbe uporabljajo nekdanjo valuto za nezakonite transakcije.

Načrt italijanske vlade za uvedbo nove vrste valute najverjetneje ne bo kmalu uresničen.

Izkazalo pa se je, da ima država (poleg evra) že v obtoku še eno valuto - staro liro.

Italijanska lira sicer od leta 2002 več ni zakonito plačilno sredstvo, vendar pa italijanska mafija ni pozabila na to valuto – še več, prilastila si jo je za financiranje svojih  »umazanih« poslov.

»Italijanske lire so še vedno del nezakonitih transakcij,« je še opozoril.

Organizirane kriminalne združbe uporabljajo nekdanjo valuto za nezakonite transakcije, poroča portal The Lokal, sklicujoč se na izkušnje italijanski policistov.

»Še vedno odkrivamo velike količine lir,« je v četrtek v parlamentu povedal Giuseppe Arbore, namestnik militarizirane policije ministrstva za gospodarstvo in finance, Guardia di Finanza.

»Italijanske lire so še vedno del nezakonitih transakcij,« je še opozoril.

Njegovi komentarji naj bi navdušili zakonodajalce na senatskem odboru za finance, kjer je pričal o vladnem predlogu, ki naj bi poenostavil davčni sistem.

Italijanska mafija
Italijanska mafija ima v Italiji dolgo tradicijo ...

Ko je bil prisiljen dati primere, je dejal, da ne more pojasniti podrobnosti, zaradi preiskave, ki je v teku.

»Če organizacija sprejema interne bankovce, četudi pravno formalno nimajo vrednosti, lahko poravnavajo medsebojne transakcije,« je dejal. »Očitno govorimo o nezakonitih organizacijah.«

Razkritje prihaja po intenzivni vladni razpravi o izvedljivosti ustvarjanja sekundarne valute.

Nejasno je, kako ali celo, če se denar na koncu sploh zamenja za evre. Do razkritja prihaja po intenzivni vladni razpravi o izvedljivosti ustvarjanja sekundarne valute.

Italijanska vlada namreč grozi, da bo v državi uvedla »vzporedno valuto«, ker nasprotje zahtevam EU po obvladovanju njenega ogromnega (in naraščajočega) javnega dolga.

Po napredku s spornim proračunom, ki vključuje velike javne izdatke je Italija zdaj na rekordno visoki ravni javnega dolga, gospodarsvo pa na »ničelni rasti«. Državo čaka še približno za 3,5 milijarde evrov glob s strani Evropske komisije.

Toda italijanska stranka Gibanje pet zvezd, ki je del vladajoče koalicije, želi še povečati javno porabo. Vztraja, da rešitev ni zmanjšati javno porabo - ampak namesto tega uvesti drugo vrsto valute.

Poslanci stranke Liga, vključno z Matteom Salvinijem, italijanskim podpredsednikom vlade, so povedali, da želijo uporabiti »državne obveznice majhnih apoenov«, znane kot »minibots«, za domače transakcije v Italiji, toda ukrepu močno nasprotujejo mnogi v razdrobljeni koalicijski vladi, vključno z ministrom za finance Giovannijem Tria.

Nevarnost uvedbe druge valute mnogi prav tako razumejo kot poskus, da bi Evropsko komisijo spodbudili k spreminjanju trenutnih fiskalnih pravil.

Nevarnost uvedbe druge valute mnogi prav tako razumejo kot poskus, da bi Evropsko komisijo spodbudili k spreminjanju trenutnih fiskalnih pravil. Zamisel namreč teži k temu, da bi se ta »vzporedna valuta« uporabljala ob evru, saj je ne bi mogli porabiti na spletu ali izven Italije.

Medtem ko so nekateri politiki v italijanski populistični vladi trdno proti evru, v Italiji ni javnega interesa, da bi zapustil evroobmočje. Tudi izstop iz Evropske unije ne pride v poštev, kljub poročilom v nekaterih časnikih v Združenem kraljestvu.

Mafijska lira

Liga in njen koalicijski partner, Gibanje pet zvezd, imata zgodovino evroskepticizma, vendar sta obe stranki opustili zamisel, da bi se znebili evra, njihov program pa ne vsebuje ničesar, kar bi izpodbijalo članstvo Italije v enotni valuti.

Italija torej razpravlja o izdaji zakladnih menic, torej že omenjenih »minibots«, ki bi se lahko uporabljale samo v državi. Vlada bi lahko uporabila minibote, da bi plačevala socialne prejemke in bi jih tudi sprejemala za plačilo davkov. Zasebnim podjetjem jih ne bi bilo treba sprejeti, čeprav bi jih očitno lahko, če bi to želeli.

Claudio Borghi, vodja Lige, ki je glavni zagovornik sheme in trdno usmerjen proti evru, je dejal, da bodo ta potrdila hitro širše sprejeta in uporabljena kot oblika denarja, da se »porabi kjerkoli, kupi karkoli«. Borghi je dejal tudi, da bi miniaturne zakladne menice spodbudile italijansko gospodarstvo in bi bile »način za mobilizacijo posojil, ki so nujno potrebna.«

Kritiki so že poimenovali vzporedno valuto 'nova lira' in trdijo, da bi le še povečala javni dolg Italije.

Toda kritiki so že poimenovali vzporedno valuto »nova lira« in povedali, da bi le še povečala javni dolg Italije (Italija že ima najvišji dolg v evroobmočju, po Grčiji).

Italija bi sicer lahko uporabljala »novo liro«, da bi financirala porabo primanjkljaja, ne da bi zlomila pravila o evroobmočju.

To bi lahko na koncu poslabšalo položaj evra in razbilo evroobmočje.

»Nemčija bi morala izstopiti. Od tam lahko narišete svoj zemljevid,« je dodal Borghi.

Nekateri kritiki sheme menijo, da bi vzporedna valuta imela širši cilj, da bi italijanskemu gospodarstvu omogočila, da še naprej deluje, če bi Italija zapustila evroobmočje in EU.

Nekateri kritiki sheme menijo, da bi vzporedna valuta imela širši cilj, da bi italijanskemu gospodarstvu omogočila, da še naprej deluje, če bi Italija zapustila evroobmočje in EU.

Zamisel je bila nazadnje predlagana v Grčiji, saj se je država po finančni krizi soočila s pomanjkanjem evrov.

V Atenah so razmišljali o uvedbi vzporedne valute za nekatere domače transakcije, pri čemer bi evro ohranili za obstoječe bančne depozite in za transakcije v tujino. Načrt je bil nazadnje opuščen kot neizvedljiv.

Tveganje v Italji, da bi lahko »nova lira« bila uporabljena tudi za nezakonito trgovino, ki jo vodi mafija, je eden od razlogov, ki so jih navedli nasprotniki ideje.

Toda glede na vse zapisano, očitno le ni tolikšne razlike med italijanskimi politiki in mafijo – eni uporabljajo staro liro, drugi pa bi radi imeli »novo liro«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek