REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Luka Koper bi lahko postala vstopna logistična točka za vojaško opremo ZDA

Luka Koper bi lahko postala vstopna logistična točka za vojaško opremo ZDAAbrams - dvig Vir:YouTube

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je danes v državnem zboru potrdil, da med Luko Koper in ameriškimi predstavniki potekajo pogovori o morebitnem komercialnem poslu, da pa nikakor ne gre za to, da bi luka "postala neka logistična točka zveze Nato ali ZDA", kot so poročali nekateri mediji.

RTV Slovenija je te dni poročala, da utegne koprsko pristanišče postati pomembna Natova logistična točka za transport vojaške opreme v okviru menjave Natovih sil v Evropi in da je želja prišla iz Washingtona.

Erjavec je kot kandidat za obrambnega ministra v novi vladi v odgovoru na vprašanje o tem, da bi Luka Koper lahko postala Natova logistična točka, danes v odboru DZ za obrambo dejal, da je kot zunanji minister seznanjen s to zadevo preko slovenskega predstavništva pri Natu v Bruslju.

Po njegovih informacijah "gre za klasičen komercialen posel", da pa "pogovori o tem še tečejo" in da ni še nič dogovorjenega. Luka Koper je namreč zastavila določena vprašanja, ali je glede na kapacitete sploh sposobna za izvedbo takšnega posla, je pojasnil.

Izpostavil pa je, da "ne gre za to, da bi Luka Koper postala neka logistična točka zveze Nato ali ZDA, ampak gre za enkraten komercialen posel".

Luka Koper je izrazila interes za posel, ker bi šlo tudi za pridobivanje dodatnega dohodka, so pa v igri tudi nekatera druga pristanišča

Luka Koper je izrazila interes za posel, ker bi šlo tudi za pridobivanje dodatnega dohodka, so pa v igri tudi nekatera druga pristanišča, je pristavil. Dodal je, da je to tudi vse, kar lahko pove v tem trenutku, saj "več informacij ni, saj še potekajo dogovori med luko in ameriškimi predstavniki".

Slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin je na vprašanje STA, ali gre za posel med Američani in Luko Koper, odgovoril, da "gre vedno za konkreten posel med posameznim naročnikom, to je praviloma posamezna država, zaveznica, in podjetjem, ki določeno uslugo vrši" in da so najpogosteje, če govorimo o pomorskem transportu, to "tiste zaveznice, ki so prisiljene opremo in orožje prevažati po morju, in to so predvsem Kanada, ZDA in Velika Britanija".

Kot je dodal, je Luka Koper izjemno dobro pozicionirana, izjemno profesionalna, zelo produktivna in marsikje skrajša roke dostave, "to je tisto, na podlagi česar se tako civilni kot vojaški naročniki odločajo, da koristijo njene usluge".

Domneve, da gre za bodoči logistični center oziroma logistično točko Nata, pa je zavrnil. "Koper ne more biti logistični center," je zatrdil. "Gre za zelo konkreten posel, ki ga neka luka, v tem primeru Luka Koper, lahko realizira, gre za njene prihodke, ne gre pa za neko stalno lokacijo, ki zaseda prostor," je dejal slovenski veleposlanik pri Natu.

Obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič pa je danes v DZ na novinarsko vprašanje povedala le, da ne ve nič o tem, da bi se v Kopru načrtoval logistični center Nata. Poslanci Levice pa so opozorili na varnostna tveganja, saj bi tako Koper in Slovenija postali tarči Rusije, ki ne odobrava kopičenja orožja zveze NATO na svojih mejah.