REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija in ZDA se potegujeta za vzpostavitev Natove logistične baze

Nemčija in ZDA se potegujeta za vzpostavitev Natove logistične bazeVIR: Insajder

V sklopu zveze Nato trenutno poteka lobiranje za lokacijo bodočega Natovega Skupnega podpornega in omogočitvenega poveljstva (Joint Support and Enabling Command; JSEC). Nemčija predlaga mesto Ulm v Baden-Württemburgu, medtem ko ZDA ponujajo Norfolk v Virginiji. 

Nemško mesto Ulm bi tako postalo primarna logistična baza, ki bi koordinirala odziv na ruske pritiske na vzhodnoevropske članice zveze Nato kot tudi na partnerske države, kot je Ukrajina. 

Skupno poveljstvo je primarno usmerjeno za koordiniranje logističnih delov skupnih vojaških operacij. Glede na dejstvo, da se stopnjujejo napetosti z Rusijo, se izbor nemškega Ulma zdi še najbolj smotrn. 

Nemško mesto Ulm bi tako postalo primarna logistična baza, ki bi koordinirala odziv na ruske pritiske na vzhodnoevropske članice zveze Nato kot tudi na partnerske države, kot je Ukrajina. 

Kakršnekoli skupne operacije proti Rusiji na vzhodu Evrope bi nedvomno potrebovale uporabiti nemško ozemlje. Predvsem ameriške in kanadske sile se morajo posluževati večjih nemških pristanišč na Severnem morju, ki so zmožna sprejeti večje tovorne ladje, medtem ko bi zahodnoevropske enote (iz Francije, Nizozemske, Združenega kraljestva, itd.) prav tako prečkale nemško državo na poti proti vzhodu. 

Nemško obrambno ministrstvo je napovedalo, da bo do srede aprila formalno oblikovalo predloge, pri čemer se kot alternativna sedeža omenjata še Bonn in Köln. 

Ulm je že sedež nemškega Večnacionalnega skupnega poveljstva, ki izvaja poveljstvo in nadzor nad operacijami, v katerih so deluje Nemčija v okviru OZN, Nata in Evropske unije. Nemško obrambno ministrstvo je napovedalo, da bo do srede aprila formalno oblikovalo predloge, pri čemer se kot alternativna sedeža omenjata še Bonn in Köln

Nato bo o bodočem sedežu novega poveljstva formalno odločal na srečanju obrambnih ministrov članice zveze, ki bo potekalo 7. in 8. junija letos.