REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Visok Natov admiral James Foggo pohvalil slovenski prispevek zavezništvu

Visok Natov admiral James Foggo pohvalil slovenski prispevek zavezništvu

Ameriški admiral James Foggo, poveljnik Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj, se je danes na obisku v Sloveniji sestal s predstavniki Slovenske vojske in politike. V pogovoru za STA je izrazil zadovoljstvo nad današnjimi sestanki in pohvalil Slovenijo za prispevek zavezništvu. Manjka le še okrepitev obrambnega proračuna, je dejal.

"Slovenija je naredila veliko v podporo zavezništvu. Nekje med šest in sedem odstotkov vaše vojske je na Natovih operacijah ali misijah EU v tujini. Vaša ladja Triglav se je pravkar vrnila z operacije Sophia v Sredozemlju. Vsem sogovornikom danes sem se zahvalil za prispevek Slovenije pri zagotavljanju kolektivne varnosti zavezništva. Hkrati pa sem jih tudi opomnil, da bi lahko okrepili raven financiranja vaših sil," je dejal admiral v pogovoru za STA, ki bo v daljši verziji objavljen v četrtek.

Foggo, ki je tudi poveljnik ameriških mornariških sil v Evropi in Afriki, se je danes v Sloveniji sestal z namestnico načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), brigadirko Alenko Ermenc in poveljnikom sil SV brigadirjem Milkom Petkom. 

Foggo, ki je tudi poveljnik ameriških mornariških sil v Evropi in Afriki, se je danes v Sloveniji sestal z namestnico načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), brigadirko Alenko Ermenc in poveljnikom sil SV brigadirjem Milkom Petkom. Sprejela sta ga tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak ter državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar, srečal pa se je tudi s svetovalcem predsednika republike za nacionalno varnost Urošem Krekom.

Kot so sporočili iz obrambnega ministrstva, so se pogovori admirala s slovenskima brigadirjema vrteli glede varnostnih razmer v Sredozemlju, prihodnjem sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, razvojni usmerjenosti slovenskih vojaških pomorskih zmogljivosti in prispevku SV na največji vaji zavezništva v zadnjih treh letih - Trident Juncture, ki bo oktobra in novembra na Norveškem.

Z državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu sta se strinjala v oceni, da Slovenijo in ZDA združuje trdno partnerstvo in zavezništvo. Državi vodita reden politični dialog o vseh relevantnih vprašanjih, še posebej na varnostnem in obrambnem področju. Pozitivne trende beleži tudi njuno gospodarsko sodelovanje, krepijo se investicije, so v sporočilu za javnost poudarili na zunanjem ministrstvu.

Dodali so še, da sta admiral in državni sekretar Logar izpostavila pomembno vlogo Slovenije pri aktivnostih Nata in prizadevanjih za zagotavljanje miru in varnosti tako v regiji Zahodnega Balkana kot v Afganistanu in Iraku. Ameriška stran pozdravlja dejstvo, da zelo visok odstotek slovenskih vojakov deluje v okviru mednarodnih operacij in misij v tujini, njihov prispevek pa je zelo cenjen. Logar je ameriškemu admiralu predstavil tudi načrte slovenske vlade za izpolnjevanje obveznosti v okviru delitve bremen zavezništva, so še poudarili.

Z admiralom Foggom sta se strinjala, da je za stabilnost Zahodnega Balkana pomemben napredek držav v okviru evroatlantskih integracij in izpostavila napredek Makedonije na poti v Nato.

Državni sekretar Logar je v pogovoru prav tako poudaril pomen multilateralizma in njegovo vlogo pri zagotavljanju globalnega miru in varnosti. Z admiralom Foggom sta se strinjala, da je za stabilnost Zahodnega Balkana pomemben napredek držav v okviru evroatlantskih integracij in izpostavila napredek Makedonije na poti v Nato.

Admiral si je med obiskom Slovenije, kamor je dopotoval s Kosova, danes ogledal tudi Park vojaške zgodovine v Pivki. Kot so sporočili iz muzeja, je Foggo veliko zanimanje pokazal za razstave, povezane z ameriško zgodovino - razstavo Oklep svobode, ki prikazuje ameriško vojaško pomoč Jugoslaviji po sporu z Informbirojem, ter razstavo Do pekla in nazaj, ki govori o zgodbi padlih ameriških letal na območju Slovenije med drugo svetovno vojno ter o reševanju preživelih letalcev.

Še posebej je admirala zanimala podmornica, saj je bil v svoji dolgi in bogati vojaški karieri tudi podmorničar. Deloval je sicer na bistveno večjih in modernejših podmornicah, a si je z zanimanjem ogledal tudi določene tehnične posebnosti "pivške" podmornice P-913 Zeta, so pojasnili v muzeju.

Admiral Foggo je obisk izkoristil tudi za podelitev medalje za zasluge slovenskemu brigadirju Mihi Škerbincu, in sicer za izjemno sodelovanje s 173. zračnodesantsko brigado kopenske vojske ZDA med julijem 2013 in decembrom 2014, so še sporočili z obrambnega ministrstva.