REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kukanje v klavrno prihodnost TEŠ 6: Bo podobna usoda kot angleške elektrarne doletela šoštanjsko?

Kukanje v klavrno prihodnost TEŠ 6: Bo podobna usoda kot angleške elektrarne doletela šoštanjsko?Na smetišče zgodovine: Rušenje termoelektrarne v Staffordshiru. Vir: Twitter

V Angliji so bili gledalci nogometne tekme v nedeljo priče nenavadnemu prizoru: medtem ko sta kluba igrala nogometno tekmo, so se v ozadju spektakularno sesedali štirje dimniki lokalne elektrarne.

Brez zaprtja TEŠ 6, ki proizvede 25 odstotkov električne energije, ne bo mogoče doseči ogljične nevtralnosti na Slovenskem.

Tekmo so igrali lokalni nogometni klubi iz mesta Rugeley in prav v tistem trenutku se je začelo kontrolirano rušenje štirih dimnikov odslužene termoelektrarne.

Tekmo so v hipu ustavili, a igralci so ostali na igrišču, dokler se razmere niso umirile.

Rušenje elektrarne je bilo predvideno ob 11.15 uri, a so organizatorji tekme na to očitno pozabili.

Zgodovinski dogodek je po petih desetletjih radikalno spremenil pogled na mestece v Staffordshiru.

Na mestu zdaj že nekdanjega obrata termoelektrane bodo zgradili stanovanjsko sosesko, ki bo štela 2300 hiš.

Anglija namreč v cilju doseganja ogljične nevtralnosti opušča obrate, ki za gorivo uporabljajo premog.

Nekaj podobnega naj bi v bližnji prihodnosti doletelo tudi šoštanjsko termoelektrarno, če želi Slovenija doseči ogljično nevtralnost do leta 2050.

Brez zaprtja TEŠ 6, ki proizvede 25 odstotkov električne energije, namreč ne bo mogoče doseči ogljične nevtralnosti na Slovenskem.

Delite članek