REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Korporativni velikani, ki poslujejo v tujini, opozarjajo na slabo svetovno gospodarstvo

Korporativni velikani, ki poslujejo v tujini, opozarjajo na slabo svetovno gospodarstvo

Zaradi sedanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, negotovostjo glede Evrope in Združenega kraljestva, ki jo prinaša brexitter problemom na Japonskem, nekateri predstavniki vodilnih podjetij trdijo, da je danes ustvariti dobiček težje, kot kadarkoli prej.

Pretekli teden so vodilni na FedEx-u, BMW-ju, UBS-u in drugi opisali slabe svetovne poslovne razmere in razpravljali o četrtletnih rezultatih. Tudi Fitch Ratings je »agresivno« znižal napoved za to leto.

»Svetovne možnosti za rast so se od zadnjega globalnega gospodarskega obetanja, decembra 2018, znatno poslabšale,« je agencija zapisala v poročilu, objavljenem v sredo, pretekli teden. 

Fitch je znižal napovedi svetovne rasti s 3,1 odstotka na 2,8 odstotka za 2019, za leto 2020 pa z 2,9 odstotka na 2,8 odstotka. Napovedi rasti območja evra so se »še posebej močno zmanjšale«, pravijo. Agencija je poudarila tudi upočasnitev rasti na Kitajskem in po valutni krizi iz lanskega poletja, tudi na nastajajočih trgih, ki jih vodita Turčija in Argentina.

Svetovne možnosti za rast so se od zadnjega globalnega gospodarskega obetanja, decembra 2018, znatno poslabšale.

Stalna zmeda in negotovost glede odhoda Združenega kraljestva iz EU, je zagotovo pripomogla k tej situaciji. Nekateri se bojijo, da bo Združeno kraljestvo po odkodu iz EU sprejelo pravila Svetovne trgovinske organizacije, kar bi pomenilo velike uvozne in izvozne tarife ter možne zamude za blago na meji.

Zdaj pa je še Japonska tista, ki dodaja skrbi. Japonska vlada je namreč prvič v treh letih znižala svojo oceno gospodarstva, pri čemer je za krčenje izvoza in industrijske proizvodnje okrivila trgovinsko vojno ZDA in Kitajsko.

Washington in Peking sta v zastoju glede tarif. V preteklem letu sta dve največji svetovni gospodarstvi med seboj uvažali za milijarde dolarjev blaga. Napetosti so vplivale na globalne finančne trge in zadržale razpoloženje vlagateljev.

Vodja največje švicarske banke UBS AG, s sedežem v Zurichu in Baslu, je bil med zadnjimi, ki je krivil svetovno ozadje za šibkejše od pričakovanih rezultatov. Pa vendar izvršilni direktor, Sergio Ermotti, na konferenci v Londonu povede, da je to »eno izmed najslabših okolij v prvi četrtini v nedavni zgodovini,« poroča CNBC. Švicarska banka je od začetka leta 2019 izgubila 300 milijonov dolarjev, potem ko so se prihodki na njeni investicijski banki zmanjšali. Pogoji za investicijsko bančništvo so med najtežjimi v zadnjih letih, zlasti zunaj ZDA, je dejal Ermotti.

Večnacionalna storitev dostave paketov, FedEx, poroča o slabih mednarodnih prihodkih zaradi težkih menjalnih tečajev in tekočih trgovinskih bojev.

Švicarska banka je od začetka leta 2019 izgubila 300 milijonov dolarjev, potem ko so se prihodki na njeni investicijski banki zmanjšali.

»Upočasnjene mednarodne makroekonomske razmere in šibkejši trendi rasti svetovne trgovine se nadaljujejo, kot je razvidno iz letošnjega padca naših mednarodnih prihodkov FedEx Express,« je dejal glavni finančni direktor Alan B. Graf Jr.

BMW je še eden z manj kot rožnatim izgledom. Iz nemškega proizvajalca avtomobilov so naznanili, da pričakujejo, da se bo dobiček v letu 2019 zmanjšal za več kot 10 odstotkov, finančni direktor pa je dejal, da globalni pogoji otežujejo zagotavljanje jasne napovedi.

»Odvisno od tega, kako se razmere razvijajo, so naša navodila lahko podvržena dodatnim tveganjem; zlasti tveganje Brexit-a brez dogovora in trenutni razvoj v mednarodni trgovinski politiki,« je v četrtletnem poročilu BMW poročal finančni direktor Nicolas Peter.

Vozila podjetja Bayerische Motoren Werke AG (BMW), ki so bila sestavljena v ZDA, so parkirana pred ladjami za prevoz vozil v pristanišču Charleston v Charlestonu v Južni Karolini, vendar se od tam kaj hitro ne bodo premaknila.

Pristanišče Charleston v Charlestonu v Južni Karolini
Pristanišče Charleston v Charlestonu v Južni Karolini

Tudi iz podjetja Samsung so spregovorili o posledicah, ki jih občutijo. Podjetje, ki se ukvarja z elektroniko napoveduje težko leto 2019 zaradi upočasnjene gospodarske rasti, napetosti v svetovni trgovini in »mehkejšega« povpraševanja po pomnilniških čipih iz podatkovnih centrov.

Vozila podjetja BMW, ki so bila sestavljena v ZDA, so parkirana pred ladjami za prevoz vozil v pristanišču Charleston, vendar se od tam kaj hitro ne bodo premaknila. 

»Pričakujemo veliko težav v letošnjem letu, kot so upočasnitev rasti velikih gospodarstev in tveganja zaradi svetovnih trgovinskih konfliktov,« je povedal soupravni predsednik Samsunga, Kinam Kim.

Ne gre le za velika imena - vse družbe v S&P (bonitetna agencija Standard & Poor's), ki ustvarijo več kot polovico svoje prodaje v tujini, pričakujejo, da bodo v prvem četrtletju leta 2019 padle za povprečno 11,2 odstotka, poročajo iz investicijskega podjetja FactSet.

Bonitetna agencija Standard & Poor's
 Vendar pa se kljub negotovosti zdi, da se nekateri trgovci na drobno ne pritožujejo. Hermes, znan po svojih 10.000 dolarjev vrednih torbicah Birkin, pravi, da ne vidi sprememb v prodajnem trendu in da mu pomaga veliko povpraševanje strank v Aziji. Hermes je lani za 15 odstotkov, na 1,6 milijarde dolarjev, povečal čisti dobiček.

Ne gre le za velika imena, podjetja, ki ustvarijo več kot polovico svoje prodaje v tujini, pričakujejo, da bodo v prvem četrtletju leta 2019 padle za povprečno 11,2 odstotka. 

Pa vendar, če se bo niz šibkih sentimentalnih številk in podatkov stopnjeval, bomo lahko občutili masovna odpuščanja podjetij, ki se bodo borila za obstanek na trgu. 

Pri podatkih poslovanja podjetij v prvi četrtini, je sicer v več pogledih možno da gre le za tako imenovani zračni žep ali upočasnitev.

Če pa bodo številke globlje in bolj prodorne, pa lahko nastane skrb za zaposlene, skrb za plače, skrb za zaslužek in skrb za trg.

Korporativni velikani, ki poslujejo v tujini, namreč predstavljajo sliko svetovnega gospodarstva – ta pa trenutno ne kaže nič dobrega.

Komentarji