REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konflikt v IMF zaradi Rusije: Kijev zahteval ostrejši besednjak, Španija zavrnila

Konflikt v IMF zaradi Rusije: Kijev zahteval ostrejši besednjak, Španija zavrnilaIMF je zvišal napoved rasti Rusije v letu 2023 za 0,7 točke na 2,2 odstotka. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se je, presenetljivo, končalo brez skupne izjave zaradi nestrinjanja sodelujočih glede besedne zveze, ki se naj bi opisala trenutni spopad v Ukrajini, piše Politico.

Uradniki so se sestali v Maroku, da bi razpravljali o gospodarski in monetarni politiki, vendar jim ni uspelo doseči soglasja, saj so Ukrajina, Nizozemska, Kanada in nordijske države nasprotovale načinu opisa spopada v Ukrajini v besedilu.

»Besednjak je bil popolnoma nesprejemljiv, « je dejal uradnik Kijeva, ki je želel ostati neimenovan.

»Preprosto ni bil dovolj močan,« je pristavil uradnik iz druge države, poroča »Politico«.

Španija, ki je predsedovala srečanju, je predlagala ponovitev dikcije besedila, ki so jo prejšnji mesec v Delhiju uporabili voditelji skupine G20, v katerem ni bilo obsodbe Rusije, ampak je poudarjeno, da obstajajo »različni pogledi in ocene situacije« v Ukrajini.

»Res smo si prizadevali, da bi dosegli dogovor glede sporočila za javnost,« je dejala gostiteljica srečanja, španska finančna ministrica Nadia Calvinho in dodala, da to navkljub prizadevanjim na koncu ni bilo mogoče.

Namesto skupne izjave je IMF izdal izjavo predsedujočega, enako se je zgodilo na srečanju IMF in Svetovne banke spomladi letos.

Podobno tej izjavi so finančni ministri in guvernerji držav G20 po srečanju v petek objavili besedilo, v katerem niso omenjali izrazov, kot je »invazija«, ko so govorili o dogodkih v Ukrajini, niti niso omenjali konflikta na Bližnjem vzhodu med Izraelom in Hamasom.

IMF je hkrati zvišal napoved rasti Rusije v letu 2023 za 0,7 točke na 2,2 odstotka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek