REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako že gre zimzeleno tarnanje desnosučnih? Prvo konfiskacija, nato pa likvidacija? Prvi del je v EU že v teku…

Kako že gre zimzeleno tarnanje desnosučnih? Prvo konfiskacija, nato pa likvidacija? Prvi del je v EU že v teku…Poljska je prva država izmed sedemindvajseterice članic Evropske unije, ki si bo prisvojila premoženje Rusije, navkljub dejstvu, da noben pravni akt in mednarodno pravo, kaj takega ne dovoljujeta. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Poljska je prva država izmed sedemindvajseterice članic Evropske unije, ki si bo prisvojila premoženje Rusije, navkljub dejstvu, da noben pravni akt in mednarodno pravo - kaj takega ne dovoljujeta.

Prevzem se je zgodil le malo predno se je vsa medijska pozornost (pre)usmerila v raziskovanje ozadja padca domnevno ruske, nato pa se je izkazalo, da ukrajinske rakete na ozemlje Poljske.

Pod črto: Varšava se je odločila za konfiskacijo premoženja ruskega energetskega velikana Gazprom, so v ponedeljek poročali lokalni mediji.

Ta poteza je osredotočena na 48-odstotni delež družbe v EuroPolGazu, ki ima v lasti poljski del plinovoda Jamal-Evropa, po katerem je poceni ruski plin pritekal v države Evropske unije.

Odločitev o zaplembi Gazpromovih delnic je sprejel minister za razvoj in tehnologijo Waldemar Buda na zahtevo poljske Agencije za notranjo varnost.

Domnevni namen tega ukrepa je »zagotavljanje varnosti kritične infrastrukture«, so sporočili z ministrstva.

Po navedbah poljskih medijev so domače oblasti odredile, da je treba ukaz o razlastitvi takoj izvršiti.

In nemudoma vzpostaviti prisilno upravo v odnosu do (razlastninjenjega) ruskega solastnika, da bi se zagotovilo nadaljnje delovanje EuroPolGaza.

EuroPolGaz je doslej bilo skupno podjetje, ki so ga s krepkimi denarnimi vložki ustanovili ruski plinski velikan in poljski PGNiG.

Poljska energetska družba sama je že imela v lasti 48-odstotni delež v EuroPolGazu.

Plinovod Jamal-Evropa poteka skozi Rusijo, Belorusijo, Poljsko in Nemčijo in je nekoč prenašal skoraj polovico Gazpromovega plina na Zahod.

Poljske sankcije proti ruskemu proizvajalcu plina so Gazpromu že aprila odvzele status delničarja v EuroPolGazu, s čimer so blokirale njegove glasovalne pravice in možnost repatriacije dividend.

Poljska vlada je maja prekinila pogodbo o dobavi ruskega zemeljskega plina pred iztekom roka v letu 2022, češ da bi del plinovoda Jamal-Evropa lahko uporabili za dobavo iz Nemčije.

Po podobni poti gre tudi Berlin.

Nemška vlada pod taktirko kanclerja Olafa Scholza je ob tem ubrala nekoliko mehkejše izrazoslovje - pri zasegu ruskega premoženja v Nemčiji menda gre za nacionalizacijo.

In ne konfiskacijo, toliko osovraženo v času komunizma.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek